"Mer idrott på schemat kan spara miljoner"
NORRKÖPING: Nästan sämst i Europa. Nu debatteras idrotten på schemat i den svenska skolan igen.- Landstinget skulle spara miljoner om idrotten prioriterades bättre i skolan, hävdar Bosse Faleström, idrottslärare på De Geer-gymnasiet i Norrköping.
Läraren Bo Faleström vill av flera skäl ha mer idrott på schemat. Foto: Janne Forsby.
Foto:
100 timmar
Nu: idrott är bara obligatoriskt de första två läsåren, totalt 100 timmar. Det gör ett snitt på en lektion i veckan. Då ingår också tre teoriprov på programmet.
- Den genomsnittlige eleven på min tid skulle få VG i dagens skola, berättar Bosse Faleström, idrottslärare på De Geer-gymnasiet sedan 1989 och som själv tog examen på skolan 1974.
- Dagens lektionstid är för lite för att dagens ungdomar inte ska bli soffpotatisar. Någon träningseffekt handlar det inte om. Vår uppgift är istället att ge eleverna exempel på hur de kan sköta sig med rätt kost, konditions- och styrekträning samt uppvärmning, säger Bosse Faleström.
Sex miljarder
I går samlades forskare och politiker på Karolinska Institutet i Stockholm. På agendan: ett försök att förbättra idrotten i den svenska skolan, rankad som en av Europas allra sämsta. Forskare har räknat ut att sjukskrivningar och produktionsbortfall kostar samhället sex miljarder kronor per år.
Bosse Faleström har sin bild klar.
- Två gånger i veckan, dubbelt upp mot nu, skulle vara nog för att eleverna skulle kunna sköta sina kroppar på ett vettigt sätt, det är vi rätt så överens om alla idrottslärarna i Norrköping. Själv skulle jag vilja ha tre lektioner per vecka för att hinna med såväl bollspel, som styrka och teori.
Tappar kontakten
- Dessutom tycker jag personligen att man nästan helt tappar den personliga kontakten med eleverna eftersom också en del av kursplanen också är ett individuellt arbete där de ska skriva en rapport om sig själva och sina vanor. Det är ju inte ovanligt att de sedan missar ett par lektioner av olika anledningar och då kan det dröja flera månader innan vi träffas. Det känns inte bra, säger Bosse Faleström.
Sjukt dyr
Det långsiktiga perspektivet på idrott i skolan ska vara "friskvård för livet".
Bosse Faleström tror istället att den väg som valts kan bli sjukt dyr.
Inte smart
- Kostnaden för samhället, kommun och landstinget, måste bli många miljoner bara här om man räknar in framtida sjukvård. Då verkar det inte särskilt smart att dra in på idrotten. En satsning skulle i stället på sikt spara in stora pengar.
Fakta/Norrköpings gymnasieskolor
Samtliga fyra kommunala gymnasieskolor i Norrköping, De Geer, Ebersteinska, Haga och Kungsgård, har 100 timmar idrott på schemat på sina 3-åriga linjer. Det motsvarar en timme per vecka under de två första läroåren. Under det tredje året är idrott inte obligatoriskt. Däremot finns idrott som tillvalsämne under både det andra och tredje året. På tre av de fyra skolorna finns också gymnasieutbildning med fotboll, hockey (från och med höstterminen 2007) och basket som inriktning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!