Länsstyrelsen i Östergötland har genomfört en bostadsanalys för länet som nu presenterats. Man konstaterar här att bostadsbyggandet i länet under 2015 nådde rekordnivåer med över 3600 påbörjade bostäder och drygt 2000 färdigställda – en fördubbling mot 2014. Men trots detta når man inte målet om en bostadsmarknad i balans varken nu eller på längre sikt.
Den stora ökningen består av flerbostadshus även om byggnationen av småhus också ökar. Prognosen visar på en fortsatt ökad nivå i byggandet men det konstateras också att det råder stor obalans mellan länets kommuner – den större delen av bostadsbyggandet sker fortfarande i de stora kommunerna: Norrköping och Linköping. Anledningarna till det lägre bostadsbyggandet i kommuner med mindre än 25 000 invånare är enligt rapporten höga produktionskostnader; brist på detaljplan på attraktiv mark samt byggherrars brist på intresse att bygga.
De kommuner som uppger sig ha en bostadsmarknad i balans är Finspång, Kinda, Mjölby och Valdemarsvik. På fem års sikt uppger Boxholm, Finspång, Motala, Söderköping, och Valdemarsvik att det kommer att råda balans. Norrköping och Söderköping uppger att man i dagsläget har obalans i centralorten men inte i kommunernas övriga delar.
De största problemen med att få boende har unga samt nyanlända. Det är bara Valdemarsvik som uppger att man har balans på bostadsmarknaden för nyanlända. Vad gäller unga råder underskott i alla kommuner utom Kinda och Valdemarsvik. Orsaken till detta är att det råder en allmän brist på hyresrätter, den upplåtelseform som efterfrågas mest. Rapporten pekar på att just särskilda grupper är extra utsatta eftersom konkurrensen om små, billiga lägenheter ökar.
Beroende på dessa slutsatser ser länsstyrelsen det som viktigt att analysera de sociala konsekvenserna av en fortsatt obalans.
– Bostadsfrågan är en av våra viktigaste samhällsfrågor. Den är avgörande för att bryta den växande segregationen och för att få till en välfungerande integration av nyanlända, kommenterar landshövding Elisabeth Nilsson.
– Behovet av bostäder med lägre månadskostnader kommer att öka. Här krävs krafttag och samverkan mellan alla berörda aktörer.
Enligt rapporten skulle dagens byggtakt behöva hållas i ett 15-årsperspektiv för att tillgodose de långsiktiga behoven av bostäder i länet.