Det menar kommunalrådet Bengt Cete (MP) som är övertygad om att klimatet och miljön blir en valfråga också på lokalplanet.
– Det är lokalt det händer. Det är vår egen fysiska livsmiljö det handlar om.
Extremväder och en höjd havsvattennivå som följd av klimatförändringarna gör att kommunen måste ha en högre beredskap för kraftigt regn och översvämningar.
– Vi är på gång att göra en dagvattensatsning nere på Lagerlunda. Det är den lägsta punkten i Norrköpings stad. Dessutom är det tillrinningsområde för i princip hela Eneby och Haga.
Lösningen kan vara öppna kanaler som man har i Sydeuropa, som kan svälja mycket vatten.
– Ett riskområde är också reningsverket i Slottshagen. Det ligger lågt, vid Strömmen, i riskzonen för höga vattenflöden från Bråviken.
Vallar kan i framtiden komma att skydda reningsverket.
Förutom klimatanpassningar måste kommunen också ta ansvar för att processen inte ska fortgå och bli värre, säger Cete. Den nya sporthallen i Åby, Kvillingehallen , har till exempel försetts med solpaneler.
Norrköping får ibland kritik för att det finns för lite vindkraft. Det finns bara en anläggning, en privat.
Det största hindret är enligt Cete att östgötaslätten mellan Norrköping och Linköping, jordbruksmark där vindkraften skulle krocka minst med andra intressen, ligger under den fyramilsskugga som försvaret har, från Malmens flygplats.
Där säger försvaret nej till vindkraft.
Apropå flygplatser vill Miljöpartiet se en utredning om Norrköpings flygplats, som man menar bör bära sina egna kostnader och inte subventioneras av ägaren kommunen. Varje charterresa och varje resa som näringslivet gör subventioneras i dag med 500 kronor, säger Cete.
Miljöpartiet fick över sju procent av rösterna i valet 2010. Tio procent är inom räckhåll den 14 september, tror Bengt Cete, som dock har ett ambivalent förhållande till valrörelser.
Han menar att det borde vara det kontinuerliga politiska arbetet, inte något "marknadsföringsjippo", som ska ligga till grund för att man söker mandat hos väljarna.
Bengt Cete tror att den positiva stadsutvecklingen, med nya stadsdelar, kan avgöra i valet. Han är stolt över den vackra Strömparken, där han för övrigt inte vill att Hyresbostäder ska bygga.
Cete fick ta över som kommunalråd för Miljöpartiet för två år sedan, mitt i mandatperioden, sedan förre kommunalrådet Mattias Stenberg lämnat sin post. Bakgrunden till avhoppet var Stenbergs drogliberalism och politiska ställningstaganden som inte var förankrade i partiet.
En turbulent tid, men nu råder det harmoni i gruppen, försäkrar Cete som själv tillhör den gamla kärnan i partiet.
Han tillträdde som kommunalråd, och ordförande i stadsplaneringsnämnden, i augusti för två år sedan. Att mycket jobb väntade förstod han. Mer skulle det bli.
– Dagen efter kom regeringen och sa: "Nu satsar vi på Ostlänken".
Det för med sig det största stadsbyggnadsprojektet i Norrköping i modern tid, med stora förändringar på södra Butängen och i inre hamnen.
– Det är en stor utmaning och ett privilegium att få vara med i den processen.