Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med siktet inställt på trafiksäkerheten

En sammanställning över förra årets insatser på trafiksäkerhetsområdet visar att Östergötland ligger i framkant, som tidigare år.
- Ryktet säger att man på E4:an genom Östergötland måste köra lagligt annars åker man dit, det vet alla, säger Örjan Brodin trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Siv Bergström får ge ett alkoholutandningsprov för första gången under sina 40 år som förare. Bo Nordin låter henne strax därefter köra vidare.

Siv Bergström får ge ett alkoholutandningsprov för första gången under sina 40 år som förare. Bo Nordin låter henne strax därefter köra vidare.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-02-19 06:00
- Östergötland hade förra året fler rapporterade hastighetsbrott än Stockholms län. Det visar att man prioriterar det här, säger Örjan Brodin.
Förra året var det 15 339 fortkörningar.
Det var dock något färre än året innan. 2003 var siffran 15 921, men trots minskningen förra året ligger Östergötland fortfarande högt i jämförelse med andra län.
Antalet rapporterade alkotester har däremot ökat.
Förra året var det 101 300 jämfört med 97 500 under 2003. Antalet personer misstänkta för rattonykterhet har däremot minskat sedan 2003, från 921 till 883.
- Det är positiva siffror. Då kanske de jobbar rätt. Det märks om man ser till statistiken att polisen i Östergötland satsar på det här, säger Örjan Brodin.
Östergötlands trafikarbete skiljer sig något från andra polismyndigheter. Här arbetar man i mindre grupper som på så sätt kan finnas på flera platser samtidigt.
Dessutom är det i Östergötland inte bara trafikpolisen som utför trafikkontroller.
- Här har ordningspolisen satsat mycket på kontroller både vad gäller alkoholutandningsprov och hastighetskontroller. De jobbar mer nätter än vad vi gör, berättar Bo Nordin, gruppchef och polisinspektör vid Norrköpingspolisen.

Alla får blåsa
I stort sett alla som trafikpolisen kommer i kontakt med får blåsa i ballong.
- För de allra flesta, där instrumentet ger utslag, är det dagen efter, berättar han.
När ett alkoholutandningsprov ger utslag får personen följa med för blodprovstagning. Mätinstrumentet är bara ett sållningsinstrument, det riktiga provet som visar om det rör sig om onykterhet eller inte görs på polisstationen.
Sedan en tid har polisen i Norrköping en buss som är utrustad med ett mätinstrument som ger ett värde som håller som bevis i domstol.
- Det gör att vi slipper avbryta en pågående trafikkontroll, säger Bo Nordin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om