"Med mordet dör fredsprocessen"
Riksdagsman Gustav Fridolin (mp) som igår besökte Norrköping är mycket kritisk till Israels mord på Hamas andlige ledare Ahmas Yassin.- Att göra utomrättsliga avrättningar accelererar våldet och förvärrar den svåra situationen. Det var ingen sympatisk person, men med detta dör fredsprocessen, säger han.
Riksdagsman Gustav Fridolin (mp) kritiserade Israels politik under sitt besök i Norrköping igår. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Gustav Fridolin är ledamot i EU-nämnden och reste vid jul till Israel och Palestina för att han ville sätta sig in i konflikten genom människor på plats.
- Jag ville träffa vanliga människor som lever under konflikten varje dag, säger han.
Resan slutade redan efter en vecka med att Gustav Fridolin greps av israelisk militär efter att han medverkat i en demonstration mot murbygget på Västbanken i den palestinska byn Budrus.
Framträdande profil
Trots sin relativa ungdom, 21 år, är han en av miljöpartiets mer framträdande profiler. När han kom hem handlade debatten om det hela var ett smart PR-knep från den unge riksdagsmannens sida.
- Det var ledsamt att ingen ville bemöta mig i sak och tala om muren, istället handlade diskussionen bara om det var en skattefinansierad resa eller om sättet jag bedrev politik.
Nu avvaktar Gustav Fridolin med spänning FN:s domstols utlåtande om barriärbygget är lagligt eller inte.
- Jag ser hoppfullt på Palestinakonflikten, trots det dystra läget, för det finns en otroligt stark fredsvilja. Det kände man starkt där.
Muren är inte bara ett fysiskt hinder för palestinier att nå mark och vatten. Det är också ett hinder för en fortsatt fredsprocess, hävdar Gustav Fridolin.
Kontraproduktivt
hhbgbk- Den är kontraproduktiv, eftersom den ökar desperationen hos palestinierna. Den omöjliggör fredsprocessen och bryter mot mänskliga rättigheter rätt av, säger han.
Gustav Fridolin anser att den svenska regeringens muntliga kritik av Israel inte räcker, utan tycker att handelsavtalet med Israel snarast bör rivas upp. Han uppmanade igår alla att bojkotta israeliska varor.
Bakom diskussionskvällen stod arrangörsgruppen Om samt Arbetets museum, Sensus studieförbund och Folkuniversitetet.