Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med fokus på rättvisa i två veckor

Idag inleds Fairtrade Fokus. En två veckor lång kampanj i Sveriges 46 Fairtrade-diplomerade städer, däribland Norrköping.- Det gör skillnad och ökar medvetenheten, säger Karin Faxér, koordinator för Hållbar utveckling vid Norrköpings kommun.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

NORRKÖPING2011-10-10 03:00

Från och med idag och två veckor framåt sätts Fairtrade i fokus runt om i landet och så även i Norrköping. Som femte kommun i landet blev Norrköping en Fairtrade City under kulturnatten 2007.

- Fairtrade Fokus är en nationell kampanj som anordnas för femte året. Vi uppmärksammar det för att få folk att handla mer etiskt, berättar Karin Faxér.

Kampanjen har historiskt sett påverkat folks medvetenhet kring rättvisemärkta varor säger hon.

- Det är alltid bra med extra uppmärksamhet, det är klart det hjälper att Fairtrade syns. Handlarna säger att det brukar bli ett uppsving strax efteråt.

Diplomerade skolor
Kampanjen innebär att det under två veckor kommer att bjudas på en lång rad aktiviteter för att uppmärksamma Fairtrades budskap. Bland annat blir det rättvisa luncher, happenings i butiker, provsmakningar och föreläsningar.

Lite speciellt för Norrköping är dessutom att sju församlingar och två skolor kommer att Fairtrade-diplomeras.

- Sju församlingar kommer att diplomeras och med det är vi bäst i Sverige, vi har flest diplomerade kyrkor i hela landet. Vi är den enda kommunen i Sverige som diplomerar skolor, så där ligger vi i framkant, berättar Faxér.

Skolorna det rör sig om är Borgsmoskolan och Hagagymnasiet.

- För att bli diplomerad ska man klara fem av 20 kriterier. Det kan handla om att man fikar Fairtrade i lärarrummet, låter eleverna göra temaarbete om Fairtrade eller spela fotboll med Fairtrade-bollar.

Rekordförsök
Det genomgående temat för årets kampanj är barns rättigheter.

- Barn ska ha rätt att leka och gå i skolan, det går barnen ofta miste om i utvecklingsländer där de måste jobba istället. Vi har riktat information mot barn och ungdomar i förskolor och skolor och försökt engagera dem i sådana frågor.

Som grädde på moset kommer det dessutom genomföras ett världsrekord i Fairtrade-fika.

- På den stora fikadagen ska vi slå världsrekord, där är varje kommun med och bidrar och man registrerar fikapauser. Rekordet slogs förra veckan då det var 501 000 som fikade, jag tror det var i Frankrike. Vi behöver alltså ungefär en halv miljon personer som fikar i Sverige för att slå rekord.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om