Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Matlagning som förÀndrar

Den nya ettÄriga yrkesutbildningen "Specialistutbildning ekologiskt kök" pÄ Folkuniversitet Àr nu igÄng för fullt i De Geergymnasiets restauranglokaler Garvaren. 16 stycken började den 22 augusti med en tydlig vision: att de tror pÄ ekologisk mat.

PÄ eko-kockutbildningen Àr engagemanget stort under mÄndagens pass om sapere-metoden. HÀr koncentrerar sig Alexandra Eklund. Foto: Titti Olovsson  Foto: Titti Olovsson

PÄ eko-kockutbildningen Àr engagemanget stort under mÄndagens pass om sapere-metoden. HÀr koncentrerar sig Alexandra Eklund. Foto: Titti Olovsson Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2011-10-18 03:00

- Det eleverna har gemensamt Àr att de ser det ekologiska tÀnket som en positiv sak, sÀger Bo Wilhelmsson, utbildningsledare Folkuniversitet.

Som ett svar pÄ branschens behov och regeringens mÄl att 25 procent av maten pÄ kommunala instanser, som skola och ÀldrevÄrd, ska vara ekologisk startade Sveriges första eko-kockutbildning i Norrköping i höst. Just nu gÄr 16 stycken elever, de flesta frÄn trakten, i Äldrarna 19-45 Är med olika restaurangbakgrund pÄ skolan.

FörÀndringsledare
Utbildningen handlar inte bara om att lÀra sig det tekniska kring matlagning. Tanken Àr ocksÄ att eleverna sjÀlva ska kunna driva ekologiska restauranger. Och i utbildningsprogrammet framgÄr att du blir bÄde kock och förÀndringsledare efter genomförd utbildning.

Vad innebÀr det att vara förÀndringsledare?

- Att styra sÄ att det blir mer ekologisk mat i samhÀllet. Exempelvis att jobba med kommunerna, som ofta Àr lÄsta i offentliga upphandlingar nÀr det gÀller mat, sÀger Bo Wilhelmsson.

För att kunna uppnÄ detta innehÄller utbildningen allt ifrÄn entreprenörskap, offentliga upphandlingar, ledarskap och miljökunskap. Ett centralt inslag Àr ocksÄ att fÄ uppleva och testa. Detta kallas LIA - LÀrande i arbete och eleverna har precis varit ute och tittat pÄ ekologiska lantgÄrdar för att se hur det fungerar.

- Det Àr viktigt att se att det handlar om hÄrt arbete, sÀger Bo Wilhelmsson.

Sapere-metoden
NÀr vi kommer till Garvaren under mÄndagen möts vi av engagerade elever som just i dag testar en metod för lukt och smaksinne, Sapere-metoden.

Åsa Öström frĂ„n Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan Ă€r pĂ„ besök. Och nĂ€r vi frĂ„gar en av eleverna varför hon har börjat denna utbildning kommer svaret snabbt.

- Jag tror detta ligger i tiden. Det kÀnns intressant och roligt och nÀr jag lÀste om kurserna tÀnkte jag att detta Àr för bra för att vara sant, sÀger Alexandra Eklund, elev pÄ utbildningen.

att lÀra kÀnna sina sinnen och sin egen smak

att trÀna sin förmÄga att uttrycka sig verbalt

att utvecklas till en medveten konsument

att vÄga prova nya produkter och rÀtter

att öka variationen i det man Àter.

De pedagogiska materialet Àr rÄvaror och livsmedel.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om