Vägsamfälligheten vill att kommunen går försiktigt fram

"Vi har lagt ner mycket jobb på att få ett bra vägnät här ute. Vi hoppas att kommunen vill lyssna på oss och inte slå sönder de resurser som redan lagts ner."

Owe Kågesten, ordföranden i Marby vägsamfällighet.

Owe Kågesten, ordföranden i Marby vägsamfällighet.

Foto: Malin Perk

Norrköping2024-03-21 05:00

Det säger ordföranden i Marby vägsamfällighet Owe Kågesten i en kommentar till att kommunen nu återupptar gatukostnadsutredningen för Marbystrand. 

Owe Kågesten berättar att man har haft ett möte med de kommunala tjänstemän som ska göra utredningen. De ville visa vad vägsamfälligheten, som bildades 2009, gjort genom åren för att förbättra standarden på vägarna inne i området. 

– Idag är standarden så pass bra och vägarna så breda att både räddningstjänsten och plogbilarna kommer fram utan problem. 

undefined
Marby är ett populärt bostadsområde som en gång i tiden var fyllt av sommarhus. Nu är frågan om sommarstugekänslan ska finnas kvar i området eller om den ska bli mer förortslik.

Men Owe Kågesten är väl medveten om att det finns två falanger bland de boende i Marbystrand. De som vill att sommarstugekaraktären ska finnas kvar i området även när det växer och de som menar att man nu måste få till en modern villaförort med bättre standard på vägar och att gatlysen sätts upp till exempel. Även bättre cykelvägar in till området behövs. 

– Själv förespråkar jag det första alternativet. Jag tror att vi är många som flyttat ut hit permanent för att man har tyckt om den lite lantliga känslan som fanns här ute från början. Vi behöver inte bli ett nytt Lindö. Många tycker till och med om att det inte finns gatlysen. Men som Vägsamfällighetens ordförande företräder jag alla medlemmar. Så mötet med politikerna går mer ut på att vi vill att de ska förstå värdet av det arbete vi lagt ner och att det vore synd om det slås sönder. Fastighetsägarna har betalat 2000 kronor per år och andel till föreningen och dem har vi använt till vägarna. 

Och att det blir en gatukostnadsutredning är ju redan bestämt. Den tidigare utredningen som presenterades 2015 och som godkänts betydde att redan etablerade fastighetsägare skulle betala 130 000 kronor och nya tillkommande fastighetsägare 275 000 kronor. Owe Kågesten vill istället försöka mildra de tunga ekonomiska konsekvenserna för de enskilda husägarna som kan bli följden. Detta genom att diskutera med kommunen vad som behöver göras och inte göras. Han berättar också att det kan finnas andra metoder att mildra smällen. 

– I ett område i Malmö löste man det genom att fastighetsägarna fick låna pengar av kommunen för att finansiera avgiften och att den sedan bokfördes som en fordran på fastigheten. Vi har diskuterat i samfällighetens styrelse om detta kan var möjligt här. Det blir en idé vi kommer att framföra när vi möter kommunen, säger Owe Kågesten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!