37 olika föreningar och organisationer, en del av det man kallar civilsamhället, finns på plats. Mässan har kommit till i samarbete med kommunen.
Varför en sådan här mässa?
– Det är för att kunna inspirera varandra, och lyfta betydelsen av det civila engagemanget, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) som ska invigningstala.
– Vi behöver ta bättre vara på kraften i civilsamhället. Den kunskap, det engagemang och de erfarenheter som enskilda personer har på olika områden.
Civilkurage för henne betyder att stå upp för de värderingar man själv har, till hjälp för andra människor.
Norrköpings kommun har tillsammans med det civila samhället utarbetat en värdegrund för lokal samverkan. Enligt Anne Olofsson, koordinator inom välfärd och hållbar utveckling vid kommunen, anordnar man fyra dialogmöten om året. Mässan är ett önskemål som har fötts vid de dialogmötena.
Bakgrunden är en nationell överenskommelse mellan regeringen, SKL och idéburna organisationer, på det sociala området, om hur man ska stärka den opinionsbildande funktionen och stimulera till en mångfald utförare.
I Norrköping finns det föreningar som har avtal och uppdrag inom kommunen, som till exempel Frivilligcentralen.
Anne Olofsson beskriver civilsamhället som ”vår folkrörelsetradition och föreningsliv”, men vidgar det också till dagens nätverk som inte har formella strukturer.
– Vi har olika aktioner som sker över Facebook, vi har sociala medier, det finns egentligen fler forum för engagemang, säger Anne Olofsson.
– Så ser det ut i dag, att föreningslivet är på nedgående. Man går inte på samma sätt på styrelsemöten, man gör hellre punktinsatser eller förenas i sakfrågor. Det är en generationsfråga. De unga hittar nya sätt att engagera sig på.
Anne Olofsson berättar om nätverket ”Linje 17”, människor som bodde längs en busslinje i Stockholm, och ville göra något för lokalsamhället. Idéer delades via en mejllista.
Hon erkänner att kommunen inte är jättebra på att fånga upp den här typen av engagemang.
– Det är en utmaning att bredda dialogen.
Huvudföreläsare på mässan är Caroline Krook, f d biskop i Stockholms stift, som ska tala om kyrkans sociala roll, och Rickert Olzon, beredskapssamordnare i Sala, som ska berätta om frivilliginsatser vid den stora skogsbranden i Västmanland.
Han hade en lista på 800 frivilliga som anmälde sig att hjälpa till med allt från att fixa mat till brandmännen till att hugga brandgator.
– Det var helt fantastiskt, säger Rickert Olzon.