Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mässa av och för kvinnor

NORRKÖPING
Trikåtrasor, vackra vävda gardiner, mjuka ullpläder, vävgarner och nystvindor hittar man på den tre dagar långa vävmässan som Svenska Vävrådet anordnar i Louis De Geer i helgen.

Östergötlands ullspinneri från Ödeshög finns på plats med den nya barntröjan som smyckas av getingar, och den välkända filten med fårmönster, i design av Ulla-Karin Hellsten, en succé inte minst i Japan.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Östergötlands ullspinneri från Ödeshög finns på plats med den nya barntröjan som smyckas av getingar, och den välkända filten med fårmönster, i design av Ulla-Karin Hellsten, en succé inte minst i Japan. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-09-28 00:00
Det vimlade av kvinnor i Louis De Geer när mässan startade i fredags. Vävning är i Sverige traditionellt ett kvinnohantverk.
- Ja, verkligen. 98-99 procent av besökarna här är kvinnor, säger Uno Johansson, mässansvarig från Svenska Vävrådet.

<b>Nionde gången</b>
Det här är den nionde kombinerade konferensen och mässan som vävrådet anordnar sedan rådet bildades 1987.
- Målsättningen är att främja handvävningen.
För trots att det var rena trängseln i Louis De Geer på fredagen så har intresset för vävning gått ner sedan "gröna vågen" på 70-talet då alla skulle flytta ut på landet och väva, säger Uno Johansson.
Det finns ett internationellt intresse för skandinavisk vävning. Mässan och konferensen har besökare från Japan, Sydafrika, Nya Zeeland och USA.
- Varför? Vår fantastiska vävtradition som uppskattas oerhört utomlands, säger Uno Johansson.

<b>Ingift i härvan</b>
Uno Johansson som "gift sig in härvan" som han säger driver tillsammans med sin hustru tidskriften Vävmagasinet som har prenumeranter i 38 länder.
67 utställare från hela landet och från de nordiska grannländerna finns på plats i Louis De Geer.
Morjärns ullspinneri från Norrbotten, närmare bestämt åtta mil från Luleå, visar vackra garnhärvor.
- Vi tillverkar allt själva. Vi köper ull från Norge, berättar Kristin Andersson.
Garnerna färgas på kemisk väg, men har hämtat färgskalan från växtriket. Ullspinneriet levererar mest garn till vävstugor, för tillverkning av plädar.
Givetvis finns Östergötlands ullspinneri från Ödeshög på plats med mönster till nya söta barntröjan som smyckas av getingar, och den välkända filten med fårmönster, i design av Ulla-Karin Hellsten.

<b>40 procent till Japan</b>
Hon berättar att ullspinneriet i Ödeshög kan leva kvar tack vare exporten av garn och filtar till Japan. 40 procent går dit.
- De små filtarna med fårmönster använder de för att det är kallt på kontoren. De har så mycket luftkonditionering. Filtarna lägger de över knäna, berättar Ulla-Karin Hellsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om