Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marbyvägen en dyr affär

Planeringen för en väg mellan Marby och Lindö börjar bli en dyr affär. En mängd alternativ har analyserats men ännu är inget beslut fattat. Istället ska nu ytterligare analyser genomföras.

NORRKÖPING2008-02-27 03:00
- Det har kommit in synpunkter bland annat från länsstyrelsen och tekniska kontoret som påpekar att analysen bör vara mer utvecklad, säger Martin Heidesjö som är planeringsarkitekt på stadsbyggnadskontorets verksamhet för fysisk planering. Det man i första hand efterfrågar är att de alternativ som tidigare varit på tal men som valts bort av olika anledningar ska analyseras lika ingående som det senaste förslaget. Framförallt ska alternativet att bygga ut Djurövägen som är ett så kallat nollalternativ utredas noggrannare. Enligt Martin Heidesjö som handlägger vägärendet är det inte trovärdigt att man finner något av de gamla alternativen som mera lämpligt. - Nej, jag tror inte man kommer fram till något nytt som man tidigare inte visste om, däremot kan man belysa frågan och tydliggöra beslutsunderlaget, säger Martin Heidesjö. Extern hjälp
Hittills har kommunen lagt ut hundratusentals kronor på att köpa in extern hjälp för att analysera alternativen som diskuterats. Att ta fram det program som gäller för hela utbyggnaden i Marby, där vägen är en del, har kommunen betalat 170000 kronor för konsulter efter att intäkterna från HSB-avtalet dragits av. Dessutom har konsulthjälp för ytterligare 100000 kronor köpts in för vidare analyser samt 200000 kronor för den miljökonsekvensanalys som redan är gjord. Till dessa summor kan kostnaden för kommunens egna tjänstemän adderas. - Givetvis är det kostsamt att göra analyser men förhoppningsvis tar kommunen in pengarna igen. Vägen är en lukrativ verksamhet som ger intäkter i ett senare skede när kommunen säljer mark, säger Martin Heidesjö. Under våren ska nu den konsekvensanalys som redan är gjord förtydligas och kommunen räknar med att köpa tjänster från externa konsulter för att mer ingående utreda buller och arkeologiska värden. Var notan för detta hamnar är oklart. - Det är svårt att avgöra nu, säger Martin Heidesjö. I de remissvar som inkommit angående det senaste förslaget till detaljplan har länsstyrelsen påpekat att de vill ha en tydligare motivering till den valda sträckningen av vägen. Tekniska kontoret efterfrågar en miljökonsekvensanalys av det tidigare alternativet att dra vägen söder om Dömestad gård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om