Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mångmiljonköp kritiseras hårt

Kommunen bröt mot lagen när boendestöd köptes för 33 miljoner kronor av företaget Bogruppen – utan upphandling. Det konstaterar Konkurrensverket efter att ha tagit del av Folkbladets artiklar.

Lagbrott. Det var det när vård- och omsorgschefen skrev ett ramavtal om boendestöd med Bogruppen. Det har Konkurrensverket konstaterat. Enligt Bogruppens vd är det klieneterna som är de stora förlorarna i det här.

Lagbrott. Det var det när vård- och omsorgschefen skrev ett ramavtal om boendestöd med Bogruppen. Det har Konkurrensverket konstaterat. Enligt Bogruppens vd är det klieneterna som är de stora förlorarna i det här.

Foto: Roland S Lundström

NORRKÖPING2015-02-03 07:00

Folkbladet avslöjade under förra året att den förre chefen för vård- och omsorgskontoret Lars Carlsson struntade helt och hållet i upphandlingsreglerna när han skrev ett avtal med entreprenören Bogruppen i Östergötland AB, som erbjuder tjänsten boendestöd för människor med psykiska besvär och missbruksproblematik. Detta utan att någon som helst konkurrensutsättning gjorts. Som Folkbladet berättade då skulle avtalet, vid full beläggning, ge företaget runt 60 miljoner kronor på tre år.

Dessutom köpte socialnämnden platser av Bogruppen utan avtal och utan upphandling – vilket också får skarp kritik.

– Både vi och vård- och omsorgsnämnden har fått en rejäl smäll på fingrarna. Men trots att kritiken är hård så klarade vi oss från ett vitesföreläggande, säger socialnämndens ordförande Roger Källs (S) som kommer att ta upp frågan på socialnämnden i veckan.

Han kommer bland annat att informera om att kommunen från september 2012 till april 2014 har betalat ut 33 miljoner kronor till Bogruppen.

I samband med att det här uppdagades så slutade kommunen att anlita Bogruppen när det gäller boendestödet.

– Vi har försökt köpa platser av flera aktörer och inte favorisera någon, fortsätter Roger Källs.

Han framhåller dock att man på kommunen aldrig varit missnöjd med Boendegruppen.

– Tvärtom, de har gjort ett jättebra jobb. Själva stöddelen har vi kunnat klara av själva. Vårt stora problem har varit att få fram boendeplatser vilket Bogruppen varit bra på att hjälpa oss med.

Det pågår just nu en upphandling där alla leverantörer ska få vara med och konkurrera på lika villkor om att få ta hand om boendestödet. Hur lång tid den processen tar är omöjligt att säga eftersom det inte sällan brukar bli överklagningar.

– Och dessutom har upphandlingsenheten mycket att göra, säger Roger Källs.

Konkurrensverket har efter att ha tagit del av Folkbladets granskning kommit fram till att Norrköpings kommun brutit mot lagen om offentlig upphandling. Så här står det bland annat i beslutet:

– Det finns ingenting som tyder på att Bogruppen skulle vara den enda aktören på marknaden som skulle kunna erbjuda boendestöd i enlighet med vård- och omsorgskontorets krav.

Myndigheten har heller inte funnit några andra omständigheter eller anledningar att direktupphandla med Bogruppen.

Enligt Källs är det ovanligt att kommunen får den här typen av kritik.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare.

Detta har hänt:

Förre vård- och omsorgschefen Lars Carlsson skrev ett förmånligt ramavtal med Bogruppen i Östergötland AB i september 2012. Detta utan att någon upphandling gjorts.

Kontraktet skulle vid full beläggning ge företaget runt 60 miljoner kronor på tre år.

Efter detta har kommunen fått kritik av Konkurrensverket för lagbrottet.

Vård- och omsorgskontoret samt socialkontoret är nu i färd med upphandla tjänsten boendestöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om