Statistik från Apotekens service visar att drygt 86 000 dygnsdoser per tusen kvinnor skrevs ut till personer i åldersgruppen 19 till 25 under första halvåret 2013 i länet. Grovt räknat betyder det att nästan hälften (47 procent) använder p-piller, men det finns en rad felkällor att ta i beräkning. Det är hur som helst lite mer än rikssnittet och betydligt mer än i till exempel Stockholms län där motsvarande siffra är 67 000 dygnsdoser per tusen kvinnor.
Olika reglerReglerna för p-pillersubvention skiljer sig kraftigt från län till län. I Östergötland gäller subventionen upp till den dagen du fyller 20 år. Kostnaden blir 100 kronor per år eller 25 kronor per kvartal. Årskostnaden för hormonspiral och p-stav är den samma som för p-piller. Problemet är dock att det nyaste läkemedlet som ingår i subventionen kom på 80-talet.
– Problemet med situationen i dag är att väldigt många läkemedel inte ingår i subventionen. Det har kommit väldigt många nya alternativ som inte ingår, säger Jenny Varenhorst, medicinskt ledningsansvarig för gynekologmottagningen och ungdomshälsorna på kvinnokliniken i Norrköping.
Ett av de vanligaste p-pillren i dag kostar runt 280 kronor per kvartal och ingår inte i subventionen i Östergötlands län.
– Det är en ganska stor kostnad för unga kvinnor.
Läs mer i lördagstidningen.