Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många sjuka i influensa nu

Torrhosta – och sedan hög feber och ont i kroppen. Då är diagnosen ganska säker: influensa.

Influensatider. Torrhosta, hög feber och ont i kroppen är typiska influensasymtom.

Influensatider. Torrhosta, hög feber och ont i kroppen är typiska influensasymtom.

Foto: JONAS EKSTRöMER / TT

NORRKÖPING2016-01-13 13:00

Det är influensatider just nu i Östergötland. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind beräknar att minst 300 personer är sjuka i influensa nu.

– Det är ökande antal fall. Det kan man nästan följa nu vecka för vecka. Det följer det normala mönstret från år till år, säger Britt Åkerlind.

– Vi beräknar att vi kommer att ha toppen kring månadsskiftet januari-februari.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man följa inrapporterade fall från hela landet. Där ser ut det ut som det är ganska få fall här, 25-30 fall, fast epidemin ligger på samma nivå här som i övriga landet. Minst 300 fall tror Åkerlind finns i länet.

I Östergötland tar man färre prover än i andra län.

– Dels tror jag att det är tradition och dels så har andra län anammat en lättare provtagningsteknik, säger Britt Åkerlind som hoppas att det ska bli ändring i Östergötland nästa år.

Som vanligt är det olika influensor i omlopp.

– I de stora grupperna finns det influensa A och influensa B. I år ser det ut som det brukar göra, det vill säga A är dominerande, och den kommer tidigast på säsongen. Hittills har vi bara sett A-influensor i Östergötland. Sedan brukar B komma lite senare, säger Britt Åkerlind.

Enligt henne blir man sjukare i A än i B, då A har ett lite häftigare förlopp.

– Det luriga är att det börjar ofta med torrhosta den första dagen. Det oturliga är att då är man väldigt smittsam, utan att man själv förstår att ”jag har influensa”.

– Tyvärr brukar man då vara i skolan eller på arbetsplatsen.

Nästa dag får man hög feber, huvudvärk och ont i kroppen. Febern kan gå upp till 40 grader, och ligga kvar där i fyra, fem dagar.

Det är viktigt att se till att man får i sig vätska, eftersom man svettas väldigt mycket.

– En stor risk är att man bli intorkad, säger Britt Åkerlind och uppmanar inte minst studenter och äldre att ha kontakt med någon, eftersom de inte bör ligga ensamma utan tillsyn.

– Det ska finnas någon som ser till att de dricker ordentligt.

Lite söta och salta produkter är bra. Blåbärssoppa och nyponsoppa är ett tips. Men vill tonåringen bara dricka Coca-Cola är det bättre än inget, säger Åkerlind.

Ett tips särskilt till äldre människor är att komma ihåg att ta några djupa andetag varje dag, så hela lungan ventileras, för att undvika lunginflammation.

Svininfluensan är en typ A-influensa, och en av de två A-influensor som florerar i länet just nu.

– Det är många som har haft den, så vi har en grundimmunitet mot den. Den är mildare i sin presentation än den var 2009-2010, säger Britt Åkerlind.

Goda råd i influensatider

Hosta i armvecket för att inte smitta andra.

Ta några djupa andetag då och då, för att undvika lunginflammation. Särskilt viktigt för äldre.

Drick mycket.

Tvätta händerna ordentligt med tvål efter besök på stan och före matlagning. Tvåla in och räkna till tio. Glöm inte tummen på din dominanta hand, alltså på högerhanden om du är högerhänt. Det är lätt att tummen kommer utanför.

Är man ute på stan och ska fika kan man ha lite desinfektionsmedel med sig i väskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om