Det var på initiativ av samverkansgruppen med polis, socialtjänst, fritidsgården och skolan som gårdagskvällens möte blev till.
– Vi på fritidsgården kände oss ensamma, samtidigt som det finns en oro. Det är många ungdomar här och vi behöver fler vuxna att prata med, förklarade fritidsgårdschef Elisabeth Andersson inledningsvis.
I stället för ett sedvanligt föräldramöte skissade man upp två dialogkvällar där läget i Hageby kartläggs kväll ett och kväll två används för att ta fram konkreta förslag på hur man kan gå vidare.
"Gröna Hageby"Under den första halvtimman tog många i publiken ton. Många av inläggen gick i positiva ordalag, där stadsdelens fördelar lyftes upp.
– Det bästa med Hageby är att det är mångkulturellt. Här umgås alla tillsammans, det är jättebra! sade en man.
Lasse Karlsson har bott i Hageby sedan 1983, först i "Beverly Hills" och sedan på Bäckgatan.
– Vi åkte och besökte Hammarkullen i Göteborg och när vi kom hem sa vi: fy fan vad skönt att komma hem till gröna Hageby. Det var bara betong där, sade han och fortsatte i något hårdare ordalag:
– Men nu måste vi som bor här börja agera och ta tillbaka vårt Hageby! De som inte bor här bara trycker ner stadsdelen.
"Mitt liv"– Allt är bra här! sade Gabriel Issa som går i sjuan. Men jag skulle vilja att fritidsgården har öppet lite längre. Både på vardagarna och helgerna. Det är bättre att bara hänga här än att vara ute.
En annan kille förklarade för alla som kommit dit att Hageby är hans allt:
– Det här är mitt liv. Det är här jag växt upp och det är här jag vill dö!
Andra tongångarEfter dessa uppmuntrande beskrivningar togs en paus och när dialogen återupptogs var det dock helt andra tongångar. Under fikat hade många ventilerat åsikter som inte bara var positiva. De om utanförskapet.
– Alltså, man känner sig kränkt i skolan. Det händer varje dag, sade en tjej som vågade ta ton och berättade om hur elever kallar varandra för "jävla blatte", "jävla zigenare" och så vidare.
Läs mer om det i torsdagstidningen, som även finns som E-tidning här på webben.