Många och långa turer före fallet
NORRKÖPINGTurerna omkring lönnen i Konstatinopel i centrala Norrköping har varit många. 14 november förra året tog miljö- och stadsplaneringsnämnden beslutet om att lönnen får fällas. Protesterna har inte uteblivit.
Både Ingmar Hillerström och Sophia Rappestad menar att lönnen fyllde en viktig funktion för människor i bostadsområdet, inte minst för de boende i Konstantinopels vårdboende. Lönnen alstrade syre och det är vetenskapligt bevisat att träd har en läkande inverkan på människan, menar de.
Ögonen för lönnen öppnades då det visade sig att kommunens detaljplan måste ändras för att lönnen skulle få fällas. Efter ett beredande vid miljödepartementet tog regeringen beslutet om att Norrköpings kommun skulle få ändra i detaljplanen.
Det kom sedan in två överklaganden mot kommunens beslut om trädfällning. Därför måste länsstyrelsen behandla ärendet innan det slutgiltiga beslut kunde tas. Resultatet blev att länsstyrelsen gick på kommunens linje och avvisade överklagandena.
Därefter kom Sophia Rappestads och Barbro Eks ansökan. Också tekniska nämnden ville att lönnen skulle få stå kvar. De hann dock aldrig behandla ärendet innan lönnen fälldes.
Lönnen var en sykomorlönn. Sykomorlönnarna är ovanliga i Sverige, men har ökat i antal de senaste 20-30 åren. Den här sykomorlönnen var unik för Sverige. Den var omkring 150 år gammal och 23 meter hög, alltså ovanligt stor. Den var 1,22 meter bred.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!