Utmaningen för skolan i Norrköping består bland annat av att kommunen i fjol tog emot mellan 350 och 400 nyanlända elever i grundskolan.
– Det handlar om två normalstora skolor, säger skolchef Mats Olsson.
Hur många nyanlända elever som kommit till Norrköping det här läsåret är ännu oklart. Klart är dock att det är fler än under förra läsåret.
Niornas slutbetyg i fjol sjönk från 85,6 till 82,4 procent. I julas såg det ännu mörkare ut. Det mesta tydde på att allt fler nior skulle gå ut grundskolan utan att bli behöriga till gymnasiet.
– Vi räknade med att vi skulle tappa ytterligare två procent i behörigheten, säger Mats Olsson.
Men farhågorna besannades inte, visar nu kommunens sammanställning av betygen. Av de 1390 eleverna som slutade grundskolan saknade 257 elever – eller 18,5 procent precis som i fjol – behörighet i ett eller flera kärnämnen och kan därför inte läsa vidare på ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet.
– Även om indikationen är svag så pekar i alla fall resultaten åt rätt håll, säger Mats Olsson som gärna vill tro att den negativa trenden som varit i Norrköpings skolor de senaste åren nu har vänt.
Att kommunen lyckades hålla sig på fjolårets nivå beror, enligt skolchefen, på att man gjorde en kraftsamling efter jul när man såg vart det var på väg.
Hur man ska förbättra de redan låga skolresultaten i Norrköping jobbas det för fullt med.
– Inför nästa läsår ska vi erbjuda de nyanlända eleverna, som har goda förutsättningar att lyckas bli behöriga till gymnasiet, ett år extra i grundskolan, en så kallad akademiklass, är en satsning.
Hur många av de icke behöriga niorna som är nyanlända finns i dagsläget inga uppgifter på, kommunen för inga sådana register.
Ingen av politikerna och tjänstemännen som är med vid presskonferensen på onsdagen är nöjd med att så många går ut grundskolan utan godkända betyg.
Nöjda är de däremot med avgångsklassernas meritvärde som höjts med sex poäng, från 207 till 213.
– Det är det bästa meritvärdet vi haft på sex år, säger vice ordförande i utbildningsnämnden Fredrik Franzén (FP).
Bäst betyg har nior som går i fristående skolor. Bästa kommunala skola är Vikbolandsskolan, följt av Haga och Hultdalskolan där meritvärdet ligger på 226, 223 samt 221 poäg. Sämsta meritvärdet på 164 har niorna på Borgsmo.