Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Malmen föreslås bli utbildningscentrum för stridspiloter

NORRKÖPING
Placera försvarets flygskolor på Malmens flygplats utanför Linköping. Det förslaget kommer från en arbetsgrupp som regeringen tillsatt.
- Det är den vettigaste lösningen, säger försvarsminister Björn von Sydow, som besökte Norrköping på fredagen.

Norrköping2001-12-08 00:00
Var försvarets flygskolor ska placeras har varit en regionalpolitisk tvistefråga. När riksdagen fattade beslut om den omfattande försvarsomdaningen för ett par år sedan blev frågan över, olöst. Försvarsutskottet ville inte ha skolorna i Ängelholm och Uppsala, där de ligger i dag och där förvaret ville ha dem.
Riksdagen bollade över den heta frågan till regeringen, som tillsatte en arbetsgrupp med representanter från Försvarsmakten och Försvarsdepartementet. Nu har den presenterat sitt förslag.

<b>"Praktiska fördelar"</b>
Det går i korthet ut på att lokalisera försvarets flygutbildningen till Malmens flygplats i Linköping, där försvaret redan har helikopterflottilj och utbildning av helikopterpiloter.
- Förslaget har praktiska fördelar jämfört med de andra förslagen. Vi behöver investera en del från början, men analyser pekar på fördelar eftersom helikopterutbildningen finns där, säger Björn von Sydow.
Att dessutom Saab finns i Linköping kan innebära vissa samordningsvinster, menar Björn von Sydow.
- Den praktiska konsekvensen blir att Linköping blir ett teknisk och pedagogiskt centrum för flyg, framförallt för det militära flyget, säger Björn von Sydow.
Förlaget var oväntat eftersom riksdagen i maj 2001 beslutat att utbildningen skulle förläggas till någon av flygflottiljerna i Luleå, Östersund, Ronneby eller Såtenäs.

<b>Tunga skäl</b>
Men arbetsgruppen ansåg att tunga skäl talade mot de fyra flottiljer som tidigare diskuterats: I Luleå och Östersund är att dagarna är för korta på vintern och vädret är alltför osäkert. Ronneby skulle ha behövt bygga en ny bana. I Såtenäs var det alldeles för trångt.
- Malmen är ett bra förslag som vi stöder till fullo, säger major Kent Löving, informationsansvarig vid flottiljen F 17 i Ronneby, till TT.
På F 10 i Ängelholm ser man förslaget som det minst dåliga efter det prestigeladdade läge som uppstått. Flottiljens talesman, major Ulf Ohlsson, anser att utredarna misslyckats eftersom flygutbildningen inte förlagts vid någon av de fyra kvarvarande flygflottiljerna. Han ser också en risk i att utbildningen blir lidande av allt flyttande.
- Enligt förslaget ska utbildningen vara kvar här år 2002 för att sedan temporärt flyttas till Uppsala under ett antal månader och därefter till Malmen i provisoriska lokaler. Allt detta med bibehållna mycket höga kvalitetskrav på utbildningen, säger han till TT.
Enligt förslaget ska Uppsalas F 16 bevaras som krigsbas för att täcka Mälardalsregionen.
Det är regeringen som skall fatta beslut om lokaliseringen. Går allt enligt planerna fattas det före jul.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om