Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Makalöst gott veckoslut

Mat och dryck från när och fjärran. Lägg till provsmakning och en kocktävling och vips blir allt makalöst gott!

Byter stad. Så här såg det ut vid invigningen av "Smaka på Östgötamat" i Linköping för några år sedan. Nu flyttar mässan till Norrköping och slås samman med Makalöst gott. På bilden syns två av tre arrangörer:  Louise Ridderström Alenbrand från Östgötamat och Lasse Fredriksson från Franz Jäger Event.

Byter stad. Så här såg det ut vid invigningen av "Smaka på Östgötamat" i Linköping för några år sedan. Nu flyttar mässan till Norrköping och slås samman med Makalöst gott. På bilden syns två av tre arrangörer: Louise Ridderström Alenbrand från Östgötamat och Lasse Fredriksson från Franz Jäger Event.

Foto: Fredrik Tideman

NORRKÖPING2015-04-10 09:00

Under åtta höstar har Östgötamat arrangerat mässan ”Smaka på Östgötamat” i Linköping. En tanke om att hålla mässan i Norrköping växte fram och när Franz Jäger Event och Louis de Geer tänkte i samma banor var snart samarbetet igång.

– Det här blir ett lyft! Det bästa av två världar, säger Louise Ridderström Alenbrand från Östgötamat, som är med och arrangerar mässan som startar i dag.

Hon företräder den mer lokala delen av mässan, där fokus sätts på mat producerad i länet. Östgötamat jobbar starkt för att synliggöra maten härifrån.

– På mässan handlar det mycket om att smaka och uppleva och att prata med producenterna. Det inger en trygghet, många vill gärna veta ursprunget, var djuren vuxit upp. Det kan man få här, säger hon.

De tidigare mässorna har arrangerats på hösten, men intresset är även stort att få vara med "på andra sidan sommaren".

– Här finns lokala mjölk- och ostproducenter och företag som Assarsson med sina tomater och Lelles Odling med morötter och potatis, exemplifierar hon.

Mat och dryck hör ihop och där kommer Franz Jäger Event in i bilden. För medan Flygeln vigs åt den närodlade maten, finns hela världens mat och dryck på mässan makalöst gott i Louis de Geer

– Samarbetet med makalöst gott är jätteviktigt. Det finns ju inte så jättemånga dryckesleverantörer i Östergötland, men mat och dryck ju hör ihop. Vi kan inte ha vin från hela världen på vår mässa, så därför är det här samarbetet bra! säger Louise Ridderström Alenbrand.

Under mässan kan man även vara med på choklad-, öl- och vinprovning. Och under lördagen avgörs vem som blir årets östgötakock.

– Det är för tionde året i rad som vi utser årets östgötakock. Anledningen till att vi startade tävlingen var att inspirera kockarna att använda lokala råvaror, berättar Louise Ridderström Alenbrand.

Årets förrätt ska skapas med gösfilé som bas och varmrätten på vildsvin och skinkstek.

– Deltagarna har själva skickat in sina recept och vi har valt ut dem efter recepten, säger hon.

Rätterna ska tillagas inför publik och finalisterna är: Oliver Alm Björklund från Matkultur Linköping, Jonas Aspemar från Villa Fridhem, Markus Ollila Hilmander från Storgården Rimforsa och Marcus Andersson från Matkultur Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om