Enligt Sophia Jarl, oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Norrköping, är det en mer offensiv tilläggsbudget än Kvartettens som presenterades nyligen.
Genom ökade skatteintäkter och statsbidrag finns det 125 miljoner kronor att fördela. I sin skuggbudget använder Moderaterna nästan alla de pengarna, utom 20 miljoner som läggs i en buffert. Pengarna ska användas, inte läggas på hög, menar Jarl.
Bakgrunden och den problembild som Moderaterna ser är ökad otrygghet i samhället, ungdomar som hamnar i fel umgänge, stökigt på stan, uppförsbacke för besöksnäringen, missnöje bland företag gentemot kommunen, stora brister inom demensvården och att vägföreningsfrågan inte är löst.
Medan Kvartetten tar bort effektiviseringskravet på vård och omsorg genom att lägga 26 miljoner extra till nämnden har Moderaterna kvar effektiviseringen, som de menar kan göras inom hemtjänsten där den kommunala hemtjänsten är dyrare än den privata, och på administration, och riktar 42 miljoner kronor till demensvården, för att återställa bemanningen, anställa fler undersköterskor.
Bristerna i demensvården är enligt Jarl ett resultat av den effektivisering som Kvartetten valde att göra i januari 2020.
– Både personal och anhöriga har gått ut och larmat och sagt att det är ingen värdig omsorg, utan snarare förvaring, säger Sophia Jarl.
Moderaterna vill också lägga 15 miljoner på att marknadsföra Norrköping och ordna evenemang tillsammans med näringslivet, och 15 miljoner på samarbete med civilsamhället, Back up och förstärkning av socialpedagoger.
Nya satsningar som Moderaterna inte fört fram tidigare är 10 miljoner för att utreda och komma framåt i den olösta frågan om vägföreningar och vilka vägar kommunen ska ansvara för, i områden som växt ihop med staden, som Smedby, och utpekade utvecklingsorter som Jursla. Enlig Moderaterna har Kvartetten backat från tidigare löften om övertagande av ansvaret, av kostnadsskäl.
Moderaterna vill också tillsätta en krångelombudsman för företag, efter modell i Helsingborg, för att förbättra kommunens service, en ombudsman som inte ska behövas vid ett maktskifte, säger Jarl.
Ett annat förslag är en mobil fritidsgård, efter modell i Linköping, en husbil som kan nå unga där de befinner sig, då ungdomar i dag är mer rörliga.