Det menar oppositionsrådet Sophia Jarl (M) som inte tycker om utvecklingen i Norrköping med allt mer service i egen kommunal regi.
Många företag har det svårt just nu, en del är på gränsen till att gå in med konkursansökan, andra har redan gått i konkurs, och många har varslat. Värst är det för de små företagen, säger Jarl.
– Nu är det så att näringslivskontoret håller på att ta fram en näringslivspolitisk strategi som vi fick igenom vid den förra budgeten, och den ska vara klar förhoppningsvis i september och komma till kommunfullmäktige då.
Moderaterna kommer att föreslå att strategin ska kompletteras med ett avsnitt om hur kommunen ska gå från egen regi till mer partnerskap med det lokala näringslivet.
– Det vi har märkt under den här krisen är att det saknas naturliga samarbetsforum med det lokala näringslivet, säger Sophia Jarl.
– Vi har i dagsläget alldeles för få samarbeten med de lokala företagen, och det gör det väldigt svårt för Norrköpings kommun att när det blir en sådan här kris växla upp upphandlingar som skulle kunnat funnits och på så sätt stärka de lokala företagen.
Det är genom upphandling av varor och tjänster kommunen på riktigt kan hjälpa företagen, menar Jarl.
Jarl lyfter några exempel, sådant som Moderaterna tidigare föreslagit, som att öppna upp för lokala krögare att laga mat i skolkök, och att äldre med biståndsbeslut skulle kunna köpa dagliga portioner mat genom lokala restauranger, vilket skulle gett lokala företag en fortsatt basinkomst.
Kommunen har bara en leverantör av dagligvaror, Coop, till de som har biståndbeslut för handling. Moderaterna vill att flera ska kunna leverera mat, till exempel Ica i ytterområden. När kommunen nu hjälper riskgrupper att handla är det samma leverantör som gäller. Enligt Jarl finns det de som valt bort kommunens erbjudande på grund att de inte kan välja sin lokala livsmedelsbutik.
Varm mat till äldre och distribution av dagligvaror hade kommunen kunnat upphandla genom lokala transportföretag, som taxi. Flera Norrköpingsföretag uttryckte också tidigt, enligt Jarl, att de kunde hjälpa till med tillverkning av skyddsutrustning, som visir, men visste inte vart de skulle vända sig.
Hade man haft ett upparbetat samarbete med Attendo kunde man ha nyttjat deras tomma hus på Sandbyhov, och snabbare kunnat etablera isolerade avdelningar inom äldreomsorgen, menar Sophia Jarl.