Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M-kritik mot riktlinje

Det är inte rimligt att tjänstemän som inte ens träffar patienten bedömer vilken typ av eftervård personen ska ha.

Kritisk. Anna Sotkasiira Wik (M) tycker att det är fel att biståndshandläggarnas chef ska ta alla beslut.

Kritisk. Anna Sotkasiira Wik (M) tycker att det är fel att biståndshandläggarnas chef ska ta alla beslut.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2016-01-20 15:30

Det menar oppositionspartiet Moderaterna.

Norrköpings kommun har med anledning av SVT:s dokumentär Hem till varje pris bett om ursäkt för att en patient felbedömts av kommunen och skickats hem efter sjukhusvård trots att patienten borde kommit till ett kortidsboende.

– Vi beklagar djupt att en enskild person drabbats på det sätt som nu skett, säger också Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, där Moderaterna sitter i opposition.

– För oss är det självklart att det är biståndshandläggaren som träffar individen som ska göra bedömningen av vilka behov och vilken trygghet personen behöver. Eva-Britt Sjöberg har tidigare under 2015 inte velat ge efter för vårt förslag. Det borde hon gjort så kanske inte detta hade behövt hända, säger Anna Sotkasiira Wik.

Anna Sotkasiira Wik, som själv är undersköterska på strokeenheten, utvecklar sitt resonemang för Folkbladet. Den tillfälliga riktlinje som just nu gäller för korttidsboende är att det är biståndshandläggarnas chef som har sista ordet.

Det har Moderaterna reserverat sig mot, två gånger, säger Anna Sotkasiira Wik.

– Vi har motsatt oss det sista steget: att de ska ringa sin chef och höra "hej, kan den här personen få ett korttidsboende?"

Chefen har ju inte varit med på mötet med patienten, säger Anna Sotkasiira Wik.

– De säger att i dag finns det ingen kö. Nej, för att ingen blir ju beviljad, om man nu ska vara lite krass. Det är inte många som blir beviljade korttidsboende.

– Jag vet att hemgångteamet gör ett jättebra jobb, men ibland räcker det inte. De gör ett fantasiskt jobb – men alla går inte hem med ett hemgångsteam, säger Anna Sotkasiira som funderar över om inte hemgångsteamsverksamheten behöver byggas ut.

– Under våren ska det komma en helt ny riktlinje för korttidsboende. Vi har inte ett hum om var den kommer att landa.

Anna Sotkasiira Wik efterlyser också mellanboendeformer för äldre i Norrköping. Hon var själv med om, under den förra mandatperioden, att lägga ner det särskilda boendet Timmermannen, en besparingsåtgärd i ett tufft budgetläge.

– Efteråt har vi sett att det var inte det bästa beslutet som vi har tagit.

Långt innan dess försvann det platser och man monterade ner serviceboenden som fanns, säger hon.

Nu byggs det återigen särskilda boenden, men det finns få alternativ för dem som inte är så sjuka att de platsar där.

Hon skulle vilja att LOV utökas även till boenden för äldre och att privata aktörer nischar sig på marknaden. Idag har Hyresbostäder i uppdrag att ordna fram fler seniorbostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om