Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyckad avknoppning från Campus

År 1999 började Stephen O’Connell studera medieteknik vid Campus Norrköping. Tio år senare doktorerade han på Visualisering och interaktion. Nu har han tillsammans med en kollega från Campus utvecklat en app-idé, som just fått sitt första genombrott.

Så här enkelt är det att få fram ytterligare information ur stillbilden.

Så här enkelt är det att få fram ytterligare information ur stillbilden.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-05-24 06:20

Idén kommer till användning på rymdutställningen på Visualiseringscenter C, den som ansluter till nya domföreställningen Rymdresan 3D med Christer Fuglesang (se sidan 6).

Själva tekniken benämns augmented reality (förstärkt, utvidgad verklighet) och tillför nya inslag till stillbilder.

– Det slagets bilder har fått så mycket konkurrens. Men man kan belysa mycket mer av vad som finns i en sådan bild, säger Stephen O’Connell.

Appen läser av

Appen finns att ladda ner på utställningen. Den läser av bilderna, som därvid dyker upp på surfplattans eller Ipadens skärm försedda med små ringar. När man nuddar dessa framträder mer information om det som finns på bilden – och än mer då, om man även har hörlurar anslutna.

– Här har vi gjort en algoritm, som känner igen bilder. Där lägger vi på informationsbiten. Vi tar inte bort något från bilden, utan låter den vara som den är.

Augmented reality var också just vad Stephen O’Connells doktorsavhandling handlade om.

– Den här tekniken innebär att man integrerar datorgrafik med den verkliga omgivningen. Det forskade jag inom under fem års tid. Men då var det främst applicerat på flygledningssystem.

Nyttig användning

Men så startade han företaget Screenlab tillsammans med Magnus Axholt, en studiekamrat som även han doktorerat på Campus Norrköping.

- Vi tänkte efter, vilka tillämpningar som kunde finnas för den här tekniken. Hittills har den mest använts på skoj, till exempel inom marknadsföringen. Men vi ville hitta någon nyttig användning,

Andra tänkbara områden anmäler sig också genast. Tänka sig tavlor av Rembrandt, van Gogh, Lionardo da Vinci och andra kompletterade med information om detaljer i verken.

Detta skulle väl då också kunna bli framtidens autoguider på museerna.

– Ja, och faktiskt håller vi också just nu på med Mona Lisa, säger Stephen.

Agera snabbt

Screenlab arbetar nu med att föra ut sin app-idé i världen. Än så länge är den ganska så ny. Men det är knepigt med patent inom branschen, och säkerligen är andra också på spåret.

– Så det gäller nu att agera snabbt! konstaterar Stephen O´Connell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om