– Det var väl egentligen inte så oväntat. Socialtjänstlagen trycker mycket på att man har ansvaret för de invånare som bor i kommunen. Så det är inte jätteförvånande, men jag måste säga att det är mycket glädjande, säger Nicklas Lundström.
Han och Vänsterpartiet, som hela tiden motsatt sig flyttkravet, har drivit att kommunen borde dragit tillbaka överklagandena.
– Det här var faktiskt ett riktigt högt spel av Norrköpings kommun. Kvartetten gjorde så att de vid förra avn-mötet (arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden) drog tillbaka flyttkravet i Norrköping, men inte överklagan. Så de spelade här med egentligen hela Sveriges socialtjänster som insats, och vi var väldigt kritiska.
– Vi tyckte att det här borde ha dragits tillbaka, för hade det blivit det mindre sannolika andra utslaget så skulle ju alla tillväxtkommuner ha kunnat tvinga sina fattigaste att flytta till kringliggande avfolkningskommuner med billigare lägenheter. Alltså rika kommuner hade tvingat fattiga att flytta till fattiga kommuner. Så det hade kunnat bli en social katastrof. Jag är väldigt glad att det blev så här, säger Nicklas Lundström.
Han säger att han inte förstår Kvartettens önskan att få en prejudicerande dom, då det kunnat bli riktigt illa.
– Dessutom har regeringen pratat om att så här får man inte göra, så då hade det väl blivit ändrad lagstiftning, men det hade kunnat göra mycket skada under tiden, säger Nicklas Lundström som är lättad efter beskedet från kammarrätten.