Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lugn start på strejken

NORRKÖPING
Den första strejkdagen började lugnt.
Det syntes inte så mycket av strejken utanför arbetsplatserna, eftersom banderollerna från Kommunal var försenade.
Strejkvakter - barnskötare och kökspersonal - i vanliga vardagskläder stod och satt i solen utanför skolor och förskolor.

Anton Sandberg, 13, elev på Navestadsskolan, hade med sig mackor, äpple och yoghurt. Det hade han inget emot. Han stöder Kommunals strejk. "Jag tycker att de ska få högre lön", säger han.
FOTO: JANNE FORSBY

Anton Sandberg, 13, elev på Navestadsskolan, hade med sig mackor, äpple och yoghurt. Det hade han inget emot. Han stöder Kommunals strejk. "Jag tycker att de ska få högre lön", säger han. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-05-13 00:00
På Fridtunatäppans förskola vid Vasaparken strejkade halva personalstyrkan. Hälften av de 74 barnen fick stanna hemma. Föräldrarna hade själva ordnat tillsyn av dem, med hjälp av mormor, grannar och bekanta.
Resten av barnen fick ta med sig matsäck, pannkakor och annat, som föräldrarna skickat med, eftersom köket är stängt. Förskolan öppnade lite senare än vanligt och stängde lite tidigare.
Ekonomibiträdet Anita Gustavsson och barnskötarna Kerstin Thörn, Margita Edderud och Iréne Lundgren som satt strejkvakt på en bänk utanför förskolan tycker att de fått stöd av föräldrarna.
- Jättetråkigt att strejka, jag vill göra något, säger Anita som brukar ha hand om köket och inte är van att vara overksam.
Men samtidigt tycker hon att 14 000 kr före skatt, och att få ut 9 300 kronor i månaden, inte är mycket att hänga i julgranen.
- Man tycker att det vore självklart att höja lönerna utan att behöva strejka, säger Kerstin Thörn.
En tvistefråga på Fridtunatäppan under strejken är att schemat ändrats så att på onsdag då två barnskötare skulle öppnat på morgonen har förskolepersonal beordrats in istället, något som rapporteras in till Kommunals strejkledning. Annika Flinta som är chef på Fritunatäppan säger att hon fått veta på ett möte med kommunen förra veckan att det är okej att göra så.

<b>Skolköket stängt</b>
På Navestadsskolan var köket stängt, liksom kafeterian. De fyra i skolkökspersonalen strejkar, liksom vaktmästaren. Bara huvudentrédörren var öppen, och kring den förekom diskussion eftersom det brukar vara vaktmästaren som öppnar på morgonen.
Kommentarerna från eleverna om strejken var blandade:
- Jättebra!
- Sämst!
- Vi får ingen mat!
I en klass på 19 elever hade sex med sig mat, medan resten gick hem och åt. En hade inget ordnat alls.
Anton Sandberg, 13, hade med sig mackor, äpple och yoghurt. Han stöder strejken.
- Jag tycker att de ska få högre lön, säger han.
Niklas Pettersson och Isabell Fasth var inte lika positiva.
- Man får ingen rast när man ska gå hem och äta, det blir ingen tid kvar, säger Niklas.
Och Isabell skulle leva på godis hela dagen tills hon kom hem, efter att skolan slutat 14.20.
Eva Sandler Johansson, ordförande i sektion 7, åkte runt bland skolorna och kom också till Navestad under Folkbladets besök.
- Det har funkat bra, sa hon om strejkstarten.
Medlemmarna har varit duktiga på att organisera strejkvakter och det har inte varit några större konflikter. På Ektorpsskolan fanns det frågetecken om vem som ska låsa skolan på eftermiddagen när det är vaktmästarens uppgift. Från Portlåset och Svanen har kommit rapporter om att oorganiserad arbetskraft, barnskötare, arbetat.
- Det betraktar jag som strejkbryteri, säger Eva Sandler Johansson.
När vi besöker Portlåset får vi veta att det handlar om en ung, oubildad tjej i 20-årsåldern som inte har någon annan inkomst. Arbetskamraterna som sitter strejkvakt utanför säger att "det är ett val hon har gjort" och har förståelse för det, eftersom de känner henne och vet om hennes situation. Hade det varit på en annan arbetsplats, någon de inte kände, hade de kallat det strejkbryteri, men nu har de svårt att göra det, säger de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om