Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Luftfartsverket säger upp personal på huvudkontoret?

NORRKÖPING
Luftfartsverkets ansträngda ekonomi och sparpaket på en miljard kronor kan innebära uppsägningar vid huvudkontoret i Norrköping. Hur många som kan komma att beröras är i dagsläget oklart.

Norrköping2003-06-20 00:00
- Luftfartsverket är i ett bekymmersamt ekonomiskt läge, men vi har ett åtgärdsprogram i gång och har kommit en bra bit på väg, säger Lars Röhne, informationsdirektör vid Luftfartsverket i Norrköping.
Lars Röhne vill inte beskriva läget som någon djup kris.
- Vi tycker att vi har det ekonomiska läget under kontroll, säger han.
Om eventuella uppsägningar i Norrköping säger Lars Röhne:
- Det kan komma, men det är för tidigt att uttala sig om.
Hur många av de totalt 600 personer som arbetar vid bl a huvudkontoret och luftfartsinspektionen i Norrköping som kan beröras är oklart.
- I dagsläget finns det inte några siffror.
Tidigast efter sommaren väntas besked.

<b>Konjunkturnedgång</b>
I en artikel i Dagens Nyheter beskrivs hur krisen inom flyget slagit hårt mot Luftfartsverket, samtidigt som överoptimistiska prognoser, felaktiga investeringar och misslyckade avtal kostat stora pengar.
På Arlanda, där man tidigare gjort kostsamma investeringar i en ny bana och nya terminalanläggningar, genomförs nu sparpaketet "Sparlanda". Verksledningen funderar också på vilka tillgångar som kan säljas, t ex elförsörjningen till Arlanda.
- Själva problemet är inte bara Arlanda, utan utvecklingen vi haft inom flygtrafiken från 2001, säger Lars Röhne.
Under 90-talet trodde Luftfartsverket på en fortsatt uppgång inom flyget och byggde upp en infrastruktur efter det. Men så kom terrorattentatet mot World Trade Center, och därutöver en allmän nedgång i konjunkturen som gjort att allt färre väljer flyget.
- Flygbolagens verklighet har också ändrats, resenärerna är mer kostnadsmedvetna.

<b>Ser över flygplatser</b>
Priserna för resorna pressas och flygbolagen måste sänka sina kostnader. SAS försöker t ex sänka sina kostnader med 30 procent.
Luftfartfartsverket måste förbättra sitt resultat med en miljard kronor till år 2006. Enligt Lars Röhne har man redan uppnått 300 miljoner av dessa.
En översyn av Luftfartsverkets 19 flygplatser, däribland Norrköping, ska göras.
- Vi har fattat beslut om att plocka fram värderingsinstrument för att värdera några flygplatser.
Man ska bl a titta på flygplatserna ur företagsekonomisk och regionalpolitisk synvinkel och fundera över om det går att hitta andra driftsformer. Totalt i landet finns 30 flygplatser, varav en del kommunala, som i Växjö, och privata, som Skavsta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om