Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lovsång genom två perspektiv

I slutändan knyts säcken ihop men vägen dit är tålamodsprövande. Samma historia berättad två gånger med en väsentlig dock subtil skillnad.

Dubbelt. Berättelsens upplägg påminner om sliding doors.

Dubbelt. Berättelsens upplägg påminner om sliding doors.

Foto: Folkets Bio

Norrköping2016-10-20 12:27

Krzysztof Kieslowskis ”Ödets nyck” och Peter Howitts ”Sliding doors” är välkända exempel på filmer som berättar samma historia ur olika perspektiv. I de fallen undersöker filmerna vad som skulle hända om något specifikt ägde rum. I ”Right Now, Wrong Then” gör regissören Sang-soo Hong ett liknande experiment. Fast i Hongs version är det mer rättframt, kronologiskt och enkelt. Först ser vi en händelse, sedan samma sak men med mindre justeringar.

Ham Cheon-Soo är en konstnärlig regissör, liksom filmens, som är i en mindre stad för att hålla föredrag om sitt arbete. Då han anlänt för tidigt har han tid över och besöker ett palats. Där träffar han Hee-Jeong, en ung konstnär. Ham har en fäbless just för unga kvinnor. De är med varandra hela dagen. Ham blir mer och mer obehagligt övertydlig i sitt flörtande, samtidigt som han inte är helt ärlig. Det kommer en brytning nästa dag efter hans framträdande. Så startar det om, till en början nästan identiskt. Vad som skiljer den här gången är kameravinkeln som har större dynamik och andra perspektiv. Men ju längre vi kommer desto tydligare blir förändringen i innehållet. I huvudsak är skillnaden att Ham är mycket mer uppriktig i upprepningsakten. Han är fortfarande klart intresserad av den unga kvinnan men han lägger korten på bordet och försöker inte smussla sig in.

”Right Now, Wrong Then” är ett intressant tankeexperiment som kräver en del tålamod av sin tittare. Belöningarna kommer men att ha två så pass lika delar efter varandra skapar också lätt frustration. I slutändan fungerar det, vägen dit är brokig.

Film

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om