Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lönande att välja Linköpings universitet

NORRKÖPING
Linköpings universitet är ett bra val för den som vill tjäna bra.
Bästa löneutvecklingen har studenter med examen från Uppsala, Stockholm och Linköping.
Det visar en undersökning gjord av SACO och presenterad i senaste numret av Akademiker.

Norrköping2001-12-07 00:00
Undersökningen utgår från Lund som ligger på 0. Studenterna från de tre nämnda universiteten tjänar cirka tre procent mer än Lundastudenterna.
Sämst löneutveckling har studenter från Östersund, -11 procent, Borås, -7 och Jönköping, -7 procent.
Att välja rätt universitet kan således ge mellan 20000 och 30000 mer i lönekuvertet än om fel universitet eller högskola väljs.
Undersökningen är gjord av Håkan Regnér, ansvarig för utbildnings- och forskningsfrågor på Saco, i samarbete med Lena Lindahl, doktorand vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

<b>Syskonkoll</b>
Undersökningen bygger på 58 000 syskon. Den visar tydliga löneskillnader mellan syskon som utbildat sig vid olika universitet och högskolor, oberoende av utbildning.
Håkan Regnér konstaterar att arbetsgivarna verkar välja säkra kort vid nyanställningar. Människor från de utbildningsorter man har förtroende för plockas ut. Studenter från Uppsala, Stockholm, Linköping och Lund har ett försprång då steget tas ut i arbetslivet.
Resultatet från två tidigare undersökningar pekar i samma riktning. Arbetsgivarna väljer helst från och betalar bäst till studenter från de fyra universiteten.
Närmast efter Lund kommer Umeå, löneutvecklingen ligger där på -3 procent.

<b>Granska kvalitet</b>
Det unika med Regnérs undersökning är att den bygger på syskon från samma familj. Att familjebakgrund påverkar kan uteslutas.
De två tidigare undersökningarna i samma ämne är Högre utbildning och inkomster från 1991 och gjord av E Wadensjö samt Vilken högskola är bäst? En empirisk analys av de svenska ekonomiutbildningarna från 1996 och gjord av L. Gustafsson.
SACO anser att en kvalitetsgranskning bör ske av svenska universitet och högskolor. Utvärderingen bör göras av oberoende utredare. I dag granskar Högskoleverket kvaliteten, det vill säga samma myndighet som ansvarar för verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om