Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lokalproducerad mat

100 procent lokalproducerad mat, bjöds deltagarna på vid livsmedelskonferensen på Rosen i Norrköping på onsdagen.

Många deltagare. Livsmedelskonferensen på Rosen om lokalproducerad mat i Norrköping, lockade många deltagare.

Många deltagare. Livsmedelskonferensen på Rosen om lokalproducerad mat i Norrköping, lockade många deltagare.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2017-05-11 12:00

Inte så konstigt dock, eftersom det var idel lokalproducerande lantbrukare från Norrköping, som bjöd deltagande bönder, politiker, kommunala tjänstemän och lokala mathandlare på smakproven.

– 100 procent kommer vi nog aldrig upp i när det gäller den kommunala maten till vår omsorg och skolor, men siktet är i alla fall att nå uppåt 60 procent framöver, menade kommunalrådet Karin Jonsson (C), som har kostfrågan på sitt ansvarsområde.

Hur mycket lokalproducerad mat serverar kommunen idag?

– Vi lär ligga på cirka 20 procent, men här finns som sagt mer att göra för att öka den andelen, poängterade hon.

– Jag kan nämna att för två, tre år sedan, bestämde vi i Norrköpings kommun, att vi skulle göra en lokal livsmedelsstrategi i Norrköping. Den tanken var lite grann sprungen ur "Matlandet Sverige", den tidigare kampanjen för att äta svensk mat.

– I samma veva bestämde regeringen att man skulle ta fram en nationell strategi och den förde med sig att länsstyrelsen gjorde en regional strategi. Och då hängde vi i Norrköping på den strategin, så vi har medverkat till att framta den. Men nu har vi tänkt att ta ner den här strategin på lokal nivå i Norrköpings kommun och det slutade nu med ett gemensamt uppstartsmöte mellan kommunen och LRF, Lantbrukarnas riksförbund, vilket vi nu har här idag.

Vad händer sedan?

– Den 9 juni har vi i Norrköping bokat in ett nytt arbetsmöte om livsmedelssstrategin i Norrköping och hur vi går vidare rent praktiskt med de nya riktlinjerna.

På plats fanns även landshövding Elisabeth Nilsson, som sa så här:

– Just nu jobbar länsstyrelsen med att få en bred förankring för den nya regionala livsmedelsstrategin, där våra tjänstemän åker ut till kommunerna och diskuterar de här frågorna. Och inte minst Norrköping är väldigt aktiv.

Vad är de viktigaste punkterna?

– Det handlar om att vi ska öka vår egen produktion av mat och att vi försöker öka efterfrågan på den lokala maten och en ökad medvetenhet om detta. Inte bara i kommunledningarna, utan hos människor i allmänhet. Exempelvis att vi hellre ska köpa lokalt kött, än samma vara från Brasilien, som vi inte vet vad den har för kvalitet på samma sätt, angående bland annat antibiotika.

– Det handlar ju om en viktig och livsavgörande näring, där många är involverade, allt från producenter, förädlare och till handlare och konsumenter.

Även Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland och Per Helgesson, ordförande för Norrköpingsbönderna fanns förstås på plats:

– Svensk matproduktion straffades tidigare med höga skatter och miljö-och kvalitetskrav, som skapade en omöjlig konkurrenssituation för oss gentemot importerad mat.

– Men nu ser vi en vändning, tack vare den nya livsmedelsstrategin och nu har vi stora förhoppningar att kunna öka utbudet av våra produkter i vår egen kommun.

– Och det stor intresse som vi ser för den här konferensen, visar på det stora intresse, som finns för den lokala maten, vilket känns mycket bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om