– Vi håller nu på att renovera det allra sista huset på området, Ljuragatan 21-23, berättar projektledaren Caroline Johansson på Hyresbostäder.
Just det här huset har väl varit ett LSS-boende, det vill säga lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade?
– Ja, men inte längre, utan nu fyller vi huset med både speciella ungdomslägenheter och seniorboende, det vill säga människor som är 65+.
– Och när det gäller ungdomslägenheterna går de i första hand till ungdomar, vars föräldrar bor på Ljura och de själva nu flyttar hemifrån till en egen, liten lägenhet.
När sker inflyttningen i det här sista renoveringshuset?
– Vi räknar med sista inflyttningarna i mars och efter det är hela renoveringsprojektet för gamla Ljuraområdet klart. Nästan i alla fall, för det återstår lite jobb med utomhusmiljön, som ska åtgärdas under våren.
– Och så ska vi också rusta upp den inre lokalgatan på Ljura, som kallas ekonomigatan och som varit i dåligt skick. Den ska också få ny belysning, för att öka tryggheten här.
Carolina Johansson har tagit över projektledarrollen i slutet av projektet, efter Thomas Åsberg, som var med från början:
– Ja, 2005 tog vi beslutet att renovera det gamla Ljuraområdet och gick igenom vad som behövde göras. Och 2006 började vi renovera det första huset i området, berättar han.
– Och vi startade projektet med devisen, att göra om Ljura till "en modern 50-talsdröm".
Och hur har det gått?
– Jo, tack, säger Thomas Åsberg, jag tycker det blivit väldigt bra. Orsaken till att vi startade renoveringen, var att de tekniska installationerna var slut efter drygt 50 år. Så nu har vi totalrenoverat 886 lägenheter och bytt ut all el, vattenledningar och stamledningar.
– Dessutom har vi tillskapat en del nya vindsvåningar och installerat hissar i många av husen. Och jag kan också nämna att vi byggt en bastu och ett gym i området, som ett extra komplement till boendet.
Men nu har ni inget LSS-boende inom gamla Ljura?
– Jo, det har faktiskt blivit två nya LSS-boenden i området, men i andra hus än tidigare.
Angående de hyreshöjningar som det medfört i området, säger marknadschefen Lars Löfgren så här:
– För några blev hyresjusteringen för kännbar och då löste vi deras boende genom att föreslå lägenheter i andra områden.
– Vi hade faktiskt efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, två nivåer på standardhöjande åtgärder, en som innebar cirka 25-30 procent högre hyra och en med lite mindre insatser, som innebar cirka 10 procent justering.
– Men det visade sig att de flesta valde den större standardhöjningen , där hyresgästerna upplevde att de fick ett större mervärde, så i samråd med Hyresgästföreningen satsade vi bara på den nivån i den fortsatta omdaningen.