Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Livet måste gå vidare"

- Livet måste gå vidare. Men visst märks det en viss skillnad genom att det är mindre turister här än tidigare.
Det berättar Åbybon Fredrik Johansson som arbetade på ett dykföretag i Phuket när flodvågen kom och som valde att stanna kvar efter katastrofen.

Åbybon Fredrik Johansson befann sig i Phuket när flodvågen kom men undkom mirakulöst.
FOTO: PRIVAT

Åbybon Fredrik Johansson befann sig i Phuket när flodvågen kom men undkom mirakulöst. FOTO: PRIVAT

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-02-26 06:00
Vi når honom på dykskolans bokningskontor i Karon på Phuket i Thailand. Där har vardagen nästan återgått till hur det var före katastrofen på morgonen den 26 december.
- Jag kan åter se barn som leker på stränderna och ingen är längre rädd för att åka ut på havet, berättar Fredrik Johansson.
I Khao Lak, på Phi Phi öarna och i Patong pågår fortfarande återuppbyggnadsarbetet. I Karon är det mesta redan återställt. Och thailändarna står med öppna armar för att ta emot nya turister. Den tydligaste skillnaden efter tsunamins framfart är att turistströmmen minskat.
- Trots att vi försöker jobba så mycket som det går är vi nästan barskrapade efter det här. Det är svårt för alla när turisterna blir färre, förklarar Fredrik Johansson.

Stannat kvar
Morgonen den 26 december var han ombord på dykbåten och på väg in i bukten vid ön Racha Yai, söder om Phuket.
- Jag höll på att undervisa mina elever på båten, när några av gästerna tittade in mot stranden och jag hörde dem säga: "Stranden ser så konstig ut, något måste vara fel!", berättar Fredrik.
De undkom mirakulöst, men han har flera vänner som har förlorat anhöriga. Till skillnad mot många semestrande svenskar som befann sig i Thailand har det varit självklart för Fredrik att stanna kvar. Han har sin familj där.
- Min fru har en stor släkt och som tur är har ingen av dem omkommit. Men vi har många thailändska bekanta som mist anhöriga, vi har gått på en del begravningar.

Förutbestämt
- Men de tar det på ett annat sätt än vad vi västerlänningar gör, fortsätter Fredrik.
I Thailand tror många på reinkarnation och ödet, att allt är förutbestämt.
- Och därför har de kanske återhämtat sig så fort. Men visst har befolkningen det svårt. Det var en knaper lågsäsong redan innan katastrofen, berättar han.
Den thailändska regeringen har gått ut med bistånd, lånar ut pengar med låg ränta till drabbade företag och har delat ut mat. Personalen vid dykföretaget har fått hjälp med att bearbeta händelsen genom samtal med präster och psykologer.

Flyttar hem
Under våren kommer Fredrik Johansson att ta med sig sin thailändska familj och flytta hem till Norrköping.
- Det har varit för mycket problem varje säsong. Det har alltid varit något. Katastrofen har nog varit en del av orsaken till beslutet, men jag tror inte att det är farligt att stanna kvar här. Det är mer jobbigt ekonomiskt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om