Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lite glädje - lite sorg

NORRKÖPING
Vid allhelgonahelgen lyser ljusen vägledande vid gravar och minneslundar. Lyser upp namn från gångna tider och skapar en stämning av sorg och eftertanke men också av glädje över fina stunder som varit.

Norrköping2003-10-31 06:00
Den kommande helgen är en tid att minnas och begrunda de kära vi en gång haft. Utmed kyrkogårdens gångar och lunder ståtar fladdrande ljus som påminner och lyser upp i mörkret. Allhelgonahelgen har under senare år bara blivit en helg där vi firar de som gått bort. Gravljus för anhöriga och vänner som inte längre finns i livet. Gravar vårdas, höstblommor som ljung planteras. Men helgens ursprungliga innebörd var inte att fira alla döda utan att fira alla helgon.
Redan på 100-talet började den kristna kyrkan att fira helgon och minnas de som varit förebilder för andra. Då fick varje helgon sin dag under året. Men när alla årets dagar var upptagna beslutade Ludvig den fromme i mitten på 800-talet om en alla helgons dag för de helgon som inte fick en egen dag. Den speciella dagen skulle vara den första november.
- Några av helgonens namn återfinns i namnsdagskalendern men det finns också en särskild helgonkalender. På alla helgons dag finns det inget namn, berättar Peter Broman, kyrkoherde i S:t Olai församling.


Alla själars dag
I vår lutherska svenska kyrka ändrades synen på helgon när man började tillbe dem mer och mer. Vid reformationen beslutades att vi inte skulle dyrka eller tillbe helgonen utan bara Gud.
För att undvika en helgdag mitt i veckan beslutades det 1953 att alla helgons dag skulle firas lördagen mellan den 31 oktober och den sjätte november.
- Därför firar vi på lördag alla helgons dag med tal och diskussioner om livet och förebilder. Om helgon och om de har någon plats i vår tid och värld, förklarar Peter Broman.
Han har sett att allhelgonahelgen ses som en helg att fira de som dött under året. Men det är bara söndagen som enligt kyrkan är till för detta. Söndagen är alla själars dag men heter officiellt Söndagen efter alla helgons dag, och kan börja firas redan klockan sex på lördagskvällen. Seden att tända ljus vid gravarna lär vara ett sekel gammalt och ha förts till Sverige genom italienska fabriksarbetare. Natten mellan alla lördag och söndag är ljusens natt då tusentals små lyktor och ljus lyser upp kyrkogårdarna. Det är vackert och stämningsfyllt.
- Jag tror att vi människor behöver någon stillhet för att fundera över sitt eget liv, hoppet men också döden och det som varit, förklarar Peter Broman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om