Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lilla vinprovarskolan

Titta, dofta, smaka. Vinprovning på Durkslaget var ett populärt arrangemang under Kulturnatten.  Marie Rönnlöf, Durkslagets sommelier, uppmuntrade deltagarna att hitta sina egna associationer till vinernas dofter och smaker. - Inget är fel. Tycker du att det luktar skumbanan så luktar det skumbanan, säger hon.

Genom att luta glaset och titta på det försöker deltagarna lista ut vinets intensitet.

Genom att luta glaset och titta på det försöker deltagarna lista ut vinets intensitet.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-09-29 03:00
Under Kulturnatten arrangerade Durkslaget vin- och ölprovning. Vinprovningen leddes av Marie Rönnlöf som är Durkslagets ägare sedan förste maj i år. Hon är dock inget nytt ansikte utan har jobbat på Durken sedan länge. - I dag kör vi basic och provar fyra viner från olika länder och olika druvor, säger Marie Rönnlöf till gruppen som fyller rummet till vänster innanför ingången.Framför varje person ligger ett ark där de kan fylla i vad de tycker om vinet och vinets fakta. Marie Rönnlöf har valt ut fyra röda viner eftersom röda viner enligt henne är enklare att hitta smaker i och dessutom är det smidigt eftersom de ska vara rumstempererade.Krutpaketet sist
Marie börjar vinprovningen med att berätta vad man letar efter när man provar ett vin. Hon berättar hur man känner om vinet innehåller mycket tanniner, det vill säga garvsyra.- Det känns ungefär som när man biter i ett omoget bananskal, sådär äckligt strävt, säger hon.Hon berättar att vinets syra känns i kinderna.- Det drar i kinderna av vinet om det innehåller mycket syra, förklarar hon.Vid en vinprovning bör man börja med det lättaste vinet eftersom det första glaset känns mycket mer än det andra. Är det första vinet fylligt tar det överhanden och risken finns att det inte går att känna smaken av ett lättare vin efter det.- Man ska ha krutpaketet sist, säger Marie Rönnlöf.Djävlar i källaren
Vinerna kommer från Frankrike, Argentina, Spanien och Chile. Under tiden som gruppen snurrar, doftar, tuggar och skriver, berättar Marie mer om vinerna. - Har ni tänkt på att det sällan står på franska viner vilken druva det är? Hon får ett jakande svar av gruppen.- Det är för att fransmännen tycker att vi borde veta vilka druvor de har, säger hon.En annan berättelse handlar om det välkända vinet Caselliero del Casa från Chile. Marie berättar att mannen som en gång startade vingården hittade på att det fanns djävlar i hans källare.- Det var hans sätt att få ha sin vinkällare i fred, säger Marie Rönnlöf.Håll upp i karaff
Gruppen provar varje vin i flera omgångar och det visar sig att ett vin som inte doftade någonting det första varvet helt plötsligt doftar en symfoni av smörkola, syltburk och blommor. Detta förklarar Marie med att vinet har stått och luftat ett tag.- Nöj er inte med att öppna flaskan en halvtimme innan vinet serveras, häll hellre upp vinet i en karaff, säger hon.Marciel Montero och Nina Ollikainen är inga vana vinprovare.- Vi dricker gärna vin men har inte varit på vinprovning förut, säger de.De hittade vinprovningen i Kulturnattens program och började dagen med ett besök på Konstmuseet och ska efter vinprovningen vidare till andra evenemang.Marciel och Nina fastnade för samma vin, det argentinska vinet Argento av Malbec-druvan.- Vi har prövat det tre gånger nu och det är fortfarande en favorit, säger Nina.Durkslaget har vinprovningar en gång i månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om