Svenskt näringsliv ger årligen ut en enkätundersökning där Sveriges företagare får svara på frågor om företagsklimatet i sina kommuner. Detta sammanställs senare till en kommunrankning och denna presenterades på tisdagen: där framkommer att Norrköpings kommun hamnar på exakt samma plats som förra året: 160 av landets 290 kommuner. Representanter från kommunen och Näringslivsrådet kallade till en träff för att kommentera siffrorna.
– Vi ligger kvar på samma plats men har ändå förbättrat nio av tolv delfunktioner, det är till exempel glädjande att se en höjning inom området ”service till företag”, säger Anne Revland, näringslivsdirektör som tillägger att man lagt ner ett stort jobb med tjänstemännens attityder.
Men det har ändå funnits vissa förhoppningar på att man skulle ta några steg uppåt i rankingen.
– Vi hade hoppats och trott att det skulle gå bättre, vi har jobbat hårt och haft en bra känsla så det förvånar lite, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor.
Den största av kontaktytorna mellan företagare och kommunen är sökandet av olika tillstånd och vad gäller just detta berättar Reidar Svedahl att man arbetar med en förändring.
– Kommunen Rättvik låg länge illa till i företagsrankningar men där införde man en modell där man bland annat inte tog så mycket betalt i förväg för tillstånd och de har gått upp jättemycket i rankningen. Vi är nu i färd med att införa Rättviksmodellen och tror att den kan dra igång till nästa sommar, bedömer Reidar Svedahl.
Norrköpings kommun har haft målsättningen att hamna topp 20 på rankingen innan 2020, något som uppenbarligen blir svårt att uppnå.
– Det är bra som målsättning men jag tror inte det är realistiskt. Vi ska kämpa för att nå dit men man får inte glömma att alla kommuner kämpar som galningar för att förbättra sitt företagsklimat, säger Reidar Svedahl som tillägger att det också handlar om information till företagare om vad som är möjligt för en kommun vad gäller handläggningstider.
– Inom företag går beslut fort men i den kommunala verksamheten tar det längre och det är delvis demokratins pris, där har kommunen ett ansvar att förklara varför det tar längre tid. det handlar helt enkelt om förväntningar kontra upplevelse och där måste vi bli bättre på att informera.
Ronny Fyhr, ordförande i näringslivsrådet samt vd för Renall hoppas på förbättringar framöver:
– Jag sätter stort hopp till ny kommundirektör och tror att det går åt rätt håll i Norrköping även om det inte saknas utmaningar, säger han och Reidar Svedahl håller med:
– Norrköping växer mycket mu och vi kommer att ha en period av 15 år med full fart, det innebär högre krav men också möjligheter, bedömer Reidar Svedahl och poängterar vikten av att Ostlänken blir av samt att det görs en ökad satsning på universitetet.
– Det är de två grejorna som blir motorn i Norrköping. Det är ödesfrågorna för stan.