Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

LHC vinnare - här också

Linköpings HC är den stora ekonomiska draken i Östergötlands idrottsrörelse. Enligt Fredrik Johnson från LHC:s marknadsavdelning kan klubben nästa år ha en omsättning på 100 miljoner kronor. Foto: Janne Forsby

Linköpings HC är den stora ekonomiska draken i Östergötlands idrottsrörelse. Enligt Fredrik Johnson från LHC:s marknadsavdelning kan klubben nästa år ha en omsättning på 100 miljoner kronor. Foto: Janne Forsby

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-12-03 06:00
Vad är sponsring?
Tja, alla vet väl på ett ungefär.
Nationalencyklopedin definierar ordet som "en affärsmässig överrenskommelse till ömsesidig nytta för parterna". Sponsringen föddes (förstås) i USA och slog igenom i Europa först under 1980-talet.
I dag kan den vara skillnaden mellan liv och död för landets elitklubbar. För det är naturligtvis de främsta klubbarna i de mest spektakulära sporterna som får största delen av kakan.
Plus ett gäng svenska individuella världsstjärnor som vi väljer att bortse från den här gången.

Malmö en kassapjäs
Malmö FF och Färjestad, blågula jättar inom fotboll respektive ishockey, kan sägas vara bäst på det här med att locka sponsorer, men en östgötsk uppstickare är på god väg att utmana de två stora.
IFK Norrköping? Nä, knappast.
"Peking", med sina tolv mästerskapsguld och sex cupguld, har visserligen meriterna men det är Linköpings Hockey Club som skördar de saftigaste frukterna vad gäller ekonomi.
Redan nästa år kan LHC spränga 100-miljonersvallen när det handlar om omsättning. Sponsorintäkterna ligger redan på en bra bit över 30 miljoner kronor.
- Exklusive pengarna från hockeyligan, poängterar Fredrik Johnson, den förre squashstjärnan från Linköping.
Fredrik leder en av idrotts-Sveriges mest framgångsrika marknadsavdelningar. Hockeyklubben har gjort en raketkarriär som andra föreningar bara kan drömma om. Nu står "småbröderna" i kö för att se och lära av hockeygänget i residensstaden.
- Vi har ofta besök från andra klubbar, berättar Fredrik. Ljungskile SK står på tur, och sedan kommer Skellefteå. De får en inblick i hur vi jobbar.
LHC-Fredrik och hans kolleger ligger inte och räknar pengar i någon av de fina logerna i mäktiga Cloetta Center.
- Vi vill bli ännu starkare, vi känner inga begränsningar.

Vi tar oss i tanken 40 kilometer från Linköpings imponerande istempel, åker norrut längs E4:an. Svänger av vid Norrköping och följer Lindövägen ut till motorstadion Kråkvilan.

Här härjar en av landets mest kända motorklubbar. Vargarna var Sveriges första riktiga speedwayklubb. Arne "Vargfar" Bergström var mannen som upptäckte sporten i England och planterade ett motorfrö i Norrköping. Resten är som det brukar heta historia.
Motorklubbens östgötaavdelning har ett starkt varumärke, men nästan inga pengar.
De där 32 miljonerna som trillar in årligen på LHC:s konto kan ordföranden Torsten Sahlin och hans kompisar bara drömma om.
- Vi måste bli bättre. Nästa år ska vi förhoppningsvis komma upp i 1,3 miljoner kronor. Det är en förutsättning för klubbens överlevnad, slår Sahlin fast.
Vargarna har ingen kul sits. Supportrarna skriker efter stjärnförare, men vad göra med en tom plånbok?
Budgetvarianten. Förstås.
- Vi lockar hälften så mycket publik som IFK Norrköping, men har inte 50 procent av deras sponsorintäkter. Vi är inte ens i närheten.
Vargarna vill anställa en säljare och i alla fall dra in en tiondel av IFK:s slantar.
Motorsport är inte fiiiint nog för företagarna, hävdar förståsigpåarna. Därför får man nästan inga sponsorpengar alls. Det kanske är så.


Är det någon som minns Erkki Saramaa?
37-åringen gjorde ett par säsonger i Hästen Hockey, men han hade tveklöst sina bästa år hos LHC.
I dag är han Fredrik Johnsons högra hand och bearbetar stenhårt Norrköpings företag. Slipade Erkki är värd guldstjärna. Han har fått näringslivet i Norrköping att stötta Linköpings hockeystolthet med mellan sex och sju miljoner kronor per år. Ett av stadens byggbolag köpte en loge i Cloetta Center. Kostnad: En miljon.
Insatta personer som Folkbladet talat med menar att det i första hand är Hästen Hockey som fått lida för Linköpings ekonomiska succé på vår sida av kanalen. Dessutom bör påpekas att flera norrköpingsföretag har huvudkontoret i grannstan.
- Vi i Dolphins har inte märkt av Linköpings sponsorjakt, säger Bo Sundberg, "delfinernas" kassör.
Basketklubben är relativt stabil på marknadssidan. Mellan 130 och 140 företag pumpar årligen in 4,5 miljoner kronor. Välkomna pengar, fast långtifrån tillräckligt för att skaffa en behövlig buffert.
- Vi vill stärka vår marknadssida, men vågar inte satsa. Vi lever på marginalen. Målet är att vi ska omsätta tio miljoner årligen fast där är vi inte ännu.
Dolphins, som har både herr och damlag i högsta serien, kostar i runda slängar sex miljoner kronor per år. Alltså lika mycket som LHC hämtar hos norrköpingsföretagen årligen.


Inte heller IFK Norrköping kan klandra östgötarnas nya sportjätte för uteblivna intäkter på den så kallade marknaden.
- Deras framgångar sporrar oss ytterligare, menar Fredrik Ringborg.
Lindökillen Fredrik är färsk marknadschef i IFK och fick en flygande start när först Stadium och sedan Lundbergs/Holmen tecknade långa kontrakt med de tolvfaldiga svenska mästarna.
108-åringen stöttas av ungefär 250 företag vilket genererar cirka 14 miljoner kronor årligen.
Med superettan-mått mätt är det här finfina pengar, men det finns såklart ingenting som en nöjd säljare.
- Vi kan inte luta oss tillbaka, även om vi skrivit några fina kontrakt.
Detta faktum att IFK inte längre spelar i allsvenskan är naturligtvis en klar nackdel för klubben.
- Vi vill vara regionens lag och har några fördelar jämfört med exempelvis Linköpings HC. Varumärket, inte minst. De flesta starka varumärken är över 100 år. Det tar tid att komma dit.
LHC har fem man som jobbar mot marknaden. IFK har tre.
Vad IFK behöver för att växa? VIP-loger och allsvensk status.


Andra föreningar i länet är inte lika lyckligt lottade.
Åtvidabergs FF - konkurrent till IFK i superettan - klagar över att man bara lyckats dra in 900 000 kronor i sponsring på orten.
Gamla fina ÅFF lever i en annan (ekonomisk) värld än IFK Norrköping.
Allsvenska bandyklubbarna BK Derby (Linköping) och IFK Motala får nöja sig med smulor från företagarnas sponsorbord. Motalas speedwaygäng Piraterna påstås ha lite bättre ställt.
Klart mycket bättre än kollegan Vargarna i alla fall.
Samtidigt ska man inte läsa in allt för mycket i föreningarnas sponsorintäkter.
I speedway-Sverige finns det klubbar som drar in femfalt mer än vad Vargarna gör utan att ekonomin för den skull är bättre än norrköpingslagets.
Pengar är inte allt men tvivelsutan en hjälp på traven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om