Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lex Sarah . . . ?

NORRKÖPING
Kunskapen om vad Lex Sarah innebär är fortfarande för låg i länet.
I en rapport från länsstyrelsen i Östergötland framkommer att skyldigheten att rapportera missförhållanden och brister inom äldre- och handikappomsorgen inte är tillräckligt känd hos personal och chefer.

Norrköping2003-06-06 00:00
- Det fungerar absolut inte som vi vill, säger Britta Mellfors, socialkonsulent vid tillsynsmyndigheten länsstyrelsen i Östergötland.
Bestämmelsen Lex Sarah, som infördes 1999, innebär att alla som jobbar inom äldre- och handikappomsorgen och som uppmärksammar ett missförhållande ska anmäla det.
I rapporten "Lex Sarah - vem vet?" redovisar länsstyrelsen enkätsvar som kommunerna lämnat i början av 2002 och 2003 och som avsåg händelser under år 2001 och 2002.
Rapporten visar att det fortfarande är problem med vad som bör anmälas och hur man ska definiera vad som är missförhållanden. Det är väldigt olika hur mycket och vad som anmäls i kommunerna.

<b>Äldre som glömts bort</b>
Anmälningarna spänner över en bred skala, från händelser som i sig kanske inte är så allvarliga, men som om de upprepas är oacceptabla, som att någon alltid får halvljummen mat från matvagnen, eller ofta glöms bort vilket orsakar oro hos anhöriga och den enskilde, till sådant som resulterat i dödsfall.
Bland det som anmäls är att hemtjänsten glömt att gå hem till någon på morgonen, larm som inte fungerar, att någon glömts bort på toaletten i flera timmar, eller våld mellan boende, något som är kopplat till personalbrist.
I Norrköping gjordes 122 anmälningar år 2001, mot bara fyra år 2002, något som förklaras med ändrade metoder och vad som ska anmälas enligt Lex Sarah. I Finspång hade man fem anmälningar år 2002 och sex året efter.

<b>"Visst ska man anmäla"</b>
För att nå ut med kunskap om Lex Sarah anordnade länsstyrelse och socialstyrelsen i går ett seminarium i Linköping, där länets kommuner fanns representerade.
Vilka orsaker kan finnas till att man inte anmäler?
- Det kan vara olika, att man tycker att det är en angiverilag, att man anger en arbetskamrat. Eller så är man rädd för massmedia, att det diarieförs om man anmäler och att massmedia skriver om ärendet och hänger ut ett boende. Det tycker vi är synd. Vi vill att det ska komma fram, säger Britta Mellfors. Vi ser det som en åtgärd för att det ska bli bättre. Visst ska man anmäla!

<b>Hittades död</b>
Bland de allvarligaste ärenden som rapporterats i Norrköping var en äldre psykiskt sjuk man där man ringde på hans dörr ett antal gånger utan att han öppnade.
- Senare hittades han död.
I Finspång var det nyligen en man som hade magrat och inte skött magen på tre veckor.

<b>Utredning pågår</b>
- Det håller vi på och utreder, säger Britta Mellfors.
Trots att Lex Sarah inte fungerar tillfredsställande i länet menar Britta Mellfors ändå att Östergötland ligger bra till när det gäller de här frågorna.
- Det finns ett intresse och ett engagemang, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om