Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lena fascineras av kvinnor i glesbygd

Lena Wahlstedt har sen 2014 träffat och porträtterat 15 kvinnor boende i glesbygden runt om i Sverige. Nu har mötena mynnat ut i boken Kvinnor i glesbygd – Vi som valde att stanna.

Lena Wahlstedt jobbar annars som konstnär och kartograf på Sjöfartsverket. Det här är hennes första bok. "Det känns fantastiskt efter alla år av arbete", säger hon.

Lena Wahlstedt jobbar annars som konstnär och kartograf på Sjöfartsverket. Det här är hennes första bok. "Det känns fantastiskt efter alla år av arbete", säger hon.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-01-18 13:00

Definitionen av glesbygd (enligt Glesbygdsverket) är att det ska vara minst 45 minuters bilresa till en ort med minst 3 000 invånare. Lena har i princip hållit sig till det kriteriet för kvinnorna i boken. 

– Jag har rest mycket norrut, framför allt till Norgnorge, och då har jag passerat många mindre orter där jag stannat och övernattat. Jag har tänkt: Herregud, vad gör man här? Det har jag tagit reda på genom de här kvinnorna, säger Lena Wahlstedt.

De hon mött är allt mellan 22 och 86 år, och hon har hittat dem antingen genom bekanta, eller genom att ringa ordföranden i hembygdföreningen.

– Där har jag fått många tips.

Den första hon träffade var Berit från Uvmarö i Sankt Anna skärgård. Sen följde kvinnor från allt mellan Småland, Öland och Gotland och upp till Tornedalen. Några har bott på platsen hela sitt liv, andra har flyttat dit eller har flyttat tillbaka efter en tid någon annanstans.

Vad har de här kvinnorna gemensamt?

– Att de är starka, handlingskraftiga och driftiga. Och att närheten till natur och djur är viktigt för dem, säger Lena.

Hon kan också se att många av dem har traditionellt kvinnliga yrken, och är traditionsbärare inom hantverk och matkultur.

– Nästan alla jobbar inom låglöneyrken, så pensionspoängen blir inte så hög. En del har flera inkomster. 

Varför ville du skriva den här boken?

– Från början var det bara för att det var roligt, men sen blev det något mer. Jag vill visa på ett annat Sverige. I media syns bara Stockholm och storstadsregionerna och det blir skevt. Och när det rapporteras är det mest negativt. Jag vill lyfta fram det positiva, även om det också kommer fram vilka svårigheter som finns. Man kan leva ett jättebra liv i glesbygden!

Hur ser du på framtiden för glesbygden?

– Det är cirka tre procent av Sveriges befolkning som bor i glesbygden och trenden är att de hela tiden tappar invånare. Skatteunderlaget minskar och de som blir kvar blir lidande. Samtidigt finns den en ny trend att folk vill flytta ut. Jag tror ändå att det ser positivt ut.

Hon framhåller att det finns gott om plats och billiga hus på landet. Genom digitaliseringen kan många jobba var som helst ifrån.

– Det har ju visat sig nu under corona.

Man blir ju nyfiken, vad bor du själv?

– Jag bor mitt i Norrköping! Jag är ingen landsbygdsmänniska själv, men jag har en fascination för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!