En intagen har anmält anstalten Skenäs till Justitieombudsmannen, JO. Den intagne har sammanställt en lista bestående av tolv punkter med brister på den öppna anstalten som myndigheten nu ska granska. Listan tar bland annat upp personalens civila kläder och att det inte finns mat tillgänglig efter klockan 17.
I JO-anmälan frågar sig den intagne om det är förenligt att personalen går i civila kläder då en del av de intagna är sexmissbrukare och att de "går igång på den kvinnliga personalen när de kommer i tunna privata kläder om sommaren". Göran Degerhed är kriminalvårdinspektör och ansvarig på Skenäs anstalt. Han ställer sig undrande i frågan om civila kläder.
– Personalen har ju uniform. Det enda undantagen är lärare och ekonomiansvarig. Lärarna är visserligen civilklädda, men knappast tunnklädda. De bär normal klädsel, säger Göran Degerhed.
– Jag tycker inte att uniform är förenligt med utbildning, och det är bättre att man håller en utbildning än att man går i uniform, säger han.
Skenäs-anstaltens personal har regelbunden dialog med de intagna bland annat genom ett förtroenderåd.
– Det är ett möte som hålls varje månad med klienterna. Under mötet kan de ta upp olika frågor och ge förslag på förbättringar. Men jag har aldrig hört att lärarnas civila kläder skulle vara ett problem, säger Göran Degerhed.
Mat är otillgängligt efter kl 17 om de intagna inte själva förebereder det under morgonen. Men det saknas flaskor och emballage för att ta kunna ta maten med sig, står det att läsa i anmälan.
– Det är svårt att bemöta detta då jag inte har tagit del av JO-anmälan än. Man får själv förbereda smörgåsar på morgonen för att ha till kvällen, och generellt kan jag säga att Kriminalvården har ett regelverk att följa, och flaskor har man inte på en anstalt. Det här är ju inte en anläggning för fritid, säger Göran Degerhed.
Anstalten Skenäs ligger på Vikbolandet utanför Norrköping. Ett par av punkterna berör just omständigheter kring anstaltens läge, och transporten dit och från. Anmälaren tar bland annat upp att de intagna bara kan gå och komma vid vissa tidpunkter vid permission, och då med avsläppning och upphämtning i Östra Husby. Det förkortar tiden i frihet enligt anmälaren, och han önskar en ändring.
Senast den 26:e september ska Kriminalvården ha lämnat sitt yttrande till JO.
hanna.hylen@folkbladet.se