Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lättare bli av med sina skulder

Antalet kraftigt skuldsatta personer som ansökt om hjälp att bli av med sina skuldbelopp har ökat rejält i år. Ansökningarna är så många att Kronofogden har svårt att hinna med.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NORRKÖPING2017-08-27 07:00

Under första halvåret 2017 fick Kronofogden in 566 ansökningar om skuldsanering i Östergötland, jämfört med 218 stycken under samma period förra året. Det motsvarar en ökning med 160 procent. Den stora ökningen hänger ihop med de nya skuldsaneringslagarna som trädde i kraft den 1 november 2016.

Fram till första juli hade Kronofogden tagit emot drygt 10 600 ansökningar om skuldsanering – mer än dubbelt så många som under första halvåret i fjol. Förklaringen är att det blivit enklare att ansöka och lättare att hantera det praktiska i själva saneringen. Men att regeländringarna skulle öka intresset så mycket hade Kronofogden inte räknat med.

– Vi visste att det fanns ett uppdämt behov men trodde inte att ansökningarna skulle komma så snabbt, säger enhetschef Per-Olof Lindh.

Bakgrunden till lagändringen är att väldigt många människor levt under knappa ekonomiska förhållanden under många år, kanske i decennier. Ofta har överskuldsättningen sin upprinnelse i en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom eller en annan livskris.

– Vi uppskattar att omkring 30 000 personer i våra register skulle kunna få skuldsanering, men har inte ansökt. De har kanske inte haft kraft, eller avskräckts av den tidigare ganska komplicerade ansökan.

Ändringarna i skuldsaneringslagen innebär också att den skuldsatte endast behöver betala en månatlig summa till Kronofogden, som i sin tur fördelar summan till fordringsägarna.

– Många tycker nog att det är skönt att själv slippa betala 20, 30 eller 40 borgenärer varje månad, säger Per-Olof Lindh.

Men följden av att antalet ansökningar skjutit i höjden, och tros landa på 20 000 före årsskiftet, är att Kronofogden har svårt att hinna med. Det dröjer nu upp mot nio månader innan de skuldsatta får besked om de beviljas skuldsanering.

– Vi förberedde IT-system och rutiner för att ta emot cirka 15 000 ansökningar under 2017, men vi bedömer att det blir 20 000 i stället. För att klara av detta behöver vi helt enkelt mer i anslag från regeringen, säger Per-Olof Lindh.

Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

Fakta

Så fungerar skuldsanering

• Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

• Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom att fylla i en pappersblankett. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med ansökan om du vill det.

• När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.https://www.kronofogden.se/kanintebetalaskuldsanering.html.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om