Lätt att gå vilse i Vasaparken
NORRKÖPINGIgår invigdes den spännande salix-labyrinten i Vasaparken och många människor passade på att gå en sväng i "irrgångarna" redan första dagen - och ingen verkade gå bort sig utan hittade ut igen...
Barnen springer i full fart de 600 metrarna fram till Törnrosaskultpuren i den nya labyrinten. FOTO: JANNE FORSBY
Foto: Fotograf saknas!
<b>Sällsynt labyrint</b>
- Det finns ett stort antal labyrintiska stensättningar från hednatiden i Sverige, men växtlabyrinter är mycket sällsynta och mig veterligen är det här Sveriges första salix-labyrint.
- Och den känns som ett naturligt inslag i Norrköpings gröna kulturarv, med den nämnda kaktusplanteringen, våra promenader och Folkparken.
- Viktigt att nämna är att Törnrosaskulpturen i mitten, ska få en ny kreation varje år, skapad av växtlighet av olika inbjudna designers.
<b>Ska ljussättas</b>
Premiärskulpturen är skapad av Inger Wendel, som använt olika salixsorter, brudslöja, natursvamp och olika sorters rosor.
- Vi kommer att ljussätta labyrinten kvällstid och under vintern omformas skulpturen till en ljusskulptur, berättar Lars Hågbrandt.
Vad tycker du om kritiken att de 500.000 kronor som labyrinten kostat, borde använts till att laga fler gator i Norrköping?
- Men det ena tar ju inte bort det andra. Vi lagar mycket gator i Norrköping, men samtidigt behöver Norrköpingsborna få nya inslag i parkmiljön.
Själva invigningen skötte tekniska nämndens ordförande Ingalill Pettersson och dessförinnan hade förskollärare Lise-Lotte Danielsson läst sagan om Törnrosa för invigningspubliken, där barn från Svanens och Fridtunatäppans förskolor ingick.
<b>"Underbart"</b>
Inger Wendel, som skapat årets Törnrosa, strödde rosor över - Lars Hågbrandt:
- Vilken underbar stadsträdgårdsmästare ni har i Norrköping, som vågar satsa på såna här projekt och utveckla trädgårdar och parker i staden.
- När det gäller Törnrosa, har jag försökt skapa en begriplig skulptur, ett mästerligt konstverk och ett planterat kaos mitt i labyrinten.
<b>Café förr</b>
Bland invigningspubliken stod Sten Träff och mindes gamla tider:
- Jag jobbade på gatu och parkkontoret förr och minns när Fridtunatäppans café med sina serveringsbord låg på samma ställe som labyrinten, med allsångskvällar och fina midsommarfester, men caféet försvann nog omkring 1960 och nu används marken på ett helt nytt sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!