I takt med att Internet växer och kopplar samman världen så öppnas även nya portar till problem och konflikter. Vi bemöts med nya åsikter och nya frågeställningar som kanske tidigare inte existerat för oss. Dessa åsikter kan vara för kontroversiella för att talas om kommersiellt, men tack vare den frihet och anonymitet som Internet för med sig så kan dessa åsikter idag debatteras fritt. I grundlagen står det att varje enskild individ har rätt till sin åsikt. Man har även rätt till att uttrycka sig fritt om sin åsikt. Därför kan det ibland vara svårt att stå för sina åsikter eftersom det samhälle vi lever i idag är väldigt dömande.
Den arabiska våren startade med en enkel ”tweet” på Twitter. Folk började lägga till en ändelse på sina ”tweets” som relaterade till Egypten, och det bidrog till att folk fick upp ögonen för hur situationen såg ut. Startskottet hade skjutits och den arabiska våren markerade sin plats i historieböckerna. Allt tack vare Internet och möjligheten att göra sin röst hörd. Anonymt.
För vem hade vågat ställa sig ensam och utsatt på Tahrirtorget och skrika ut sin åsikt om deras diktator? Vem hade egentligen vågat gå emot en sådan stark regim utan att vara säker på att man får medhåll? Vem vågar ha kontroversiella åsikter i dagens samhälle? Ingen. Inte så länge man måste gå ut med sitt fullständiga namn.
Skulle jag som sextonåring försöka göra min röst hörd skulle få personer välja att lyssna på vad jag har att säga. Deras fördomar talar om för dem att jag bara är en liten pojke med begränsad livserfarenhet. För vad vet en sextonåring om livet? Faktiskt ganska mycket. Men skulle jag då välja att gå ut med mina åsikter på ett forum istället så suddas den personliga biten ut. Jag blir inte Jonathan. Jag blir en okänd person med värdiga åsikter som folk faktiskt vill och kommer lyssna på.
Vi lever i en demokrati där åsiktsfriheten ska härska, men det gör den inte. Är du oliktänkande än majoriteten så blir du direkt utsatt för nedlåtande kommentarer och hot. Jag anser att det är viktigt att kunna vara anonym eftersom man vågar lättare stå för sina åsikter. Man blir inte dömd och en diskussion kring ämnet kan ta plats. Det är inte hållbart politiskt att censurera oliktänkande.
Men, allt har två sidor. Det gäller för anonymiteten också. En dagsaktuell debatt som pågår just nu är näthatet och nätmobbning. Väldigt många gömmer sig bakom falska namn för att kränka andra. Jag tycker det är riktigt fel med all sorts mobbning men sättet regeringen vill bekämpa detta på är orimligt. De vill sätta in lagar som ger dem tillåtelse att strikt övervaka nätet. Övervakning presenteras idag allt som oftast som en lösning på samhällsproblem genom att avskräcka medborgare från att begå brott. Dessa lösningar är grundade i okunskap, saknar grund i forskning och löser inga samhällsutmaningar på lång sikt.