Lantbruksministern: "Stor framtidstro i näringen"

Nu får böndernas spannmål ytterligare ett användningsområde när det kan förvandlas till veteprotein i en ny fabrik i Norrköping. Lantmännen Agroetanol har satsat 860 miljoner kronor i anläggningen, som invigdes på onsdagen.

Agnieszka Marklund, driftchef, framför en av maskinerna där glutendegen passerar. "Det känns jättebra att vara igång. Vi har blivit ett tajt gäng som tar alla utmaningar ihop. Det är inte en person som kan styra en sådan här fabrik", säger hon.

Agnieszka Marklund, driftchef, framför en av maskinerna där glutendegen passerar. "Det känns jättebra att vara igång. Vi har blivit ett tajt gäng som tar alla utmaningar ihop. Det är inte en person som kan styra en sådan här fabrik", säger hon.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2023-05-10 15:59

Redan för tio år sen började Lantmännen fundera på att bygga en glutenfabrik på Händelö. Det första spadtaget togs i juni 2021 och i mars i år sattes fabriken i drift.

– Här gör vi ett vegetabiliskt protein. Vi tar mjölet som har 10-12 procent proteinhalt och behandlar och processar det så att det får en proteinhalt på 85 procent, säger Fredrik Jönsson, vd på Lantmännen Agroetanol. 

Produkten kan sen användas till att göra växtbaserade köttliknande produkter, mejerisubstitut eller till att "spetsa mjölet" med på bagerier.

Hur stor är efterfrågan?

– Vi ser att det finns en ökad efterfrågan på vegetabiliskt protein. Det finns en etablerad marknad och vi har redan nu en anläggning i Lidköping där vi tillverkar det här. 

undefined
"Det är ganska få företag i världen som håller på med det här", säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen, om tillverkningen på Händelö.

Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen, säger att 860-miljonerssatsningen kommer att löna sig.

– Det är en attraktiv affär att tillverka de här ingredienserna. I och med att vi kontrollerar hela kedjan fram till en färdig produkt har vi fått väldigt mycket uppmärksamhet. Det är många globala företag som vill samarbeta med oss, säger han.

Under invigningen på onsdagen fanns bland andra landsbygdsminister Peter Kullberg (KD) på plats. Han hyllade satsningen som gjorts av Lantmännen.

undefined
Peter Kullgren (KD) landsbygdsminister, besökte invigningen och hyllade satsningen.

– Det visar på att det finns en utvecklingspotential och en stor framtidstro i den här näringen. Jag tror att det här kommer att vara väldigt bra för Norrköping, det leder till arbetstillfällen, men är också bra för Sveriges bönder som levererar produkterna hit. De behöver ha en ökad lönsamhet, och i en svensk kontext behöver vi ha en ökad livsmedelsproduktion så vi höjer vår självförsörjningsgrad.

Hur gynnar det här bönderna?

– Här vidareutvecklar man lantbrukets produkter ytterligare ett steg och höjer värdet och gör att man kan få en högre lönsamhet. Dessutom producerar vi vegetabiliskt protein, där vi normalt sett importerar väldigt stor andel till Sverige. Så det är ett stort steg för försörjningstryggheten, för ökad lönsamhet i lantbruket och ökad konkurrenskraft.

Den som vet allt om hur processen i fabriken går till, och som guidar runt i anläggningen, är driftchefen Agnienszka Marklund. Hon är glad att fabriken nu är igång.

– Det har varit tufft ibland förstås men vi har varit ett tajt gäng som tar alla utmaningar ihop. Det är inte en person som kan styra en sådan här fabrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!