Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsborna blir allt sjukare

NORRKÖPING
Ohälsan ökar i Östergötland som i landet i sin helhet. Ökningen i Östergötland är större än rikssnittet.
Kostnaden för ohälsan är 13 677 kronor för varje östgöte i åldern 16 till 64 år. Total kostnad för ohälsan i Östergötland är drygt 3,5 miljarder kronor år 2000. I hela landet är den totala kostnaden 83 miljarder kronor.

Norrköping2001-04-18 00:00
I landet var kostnaden per person 13 305 kronor.
Uppgifterna är hämtade från TCO:s undersökning om ohälsan i landet.
Ohälsotalet i Östergötland är 49,5, en ökning från 45,3 år 1999. Ohälsotalet för riket är 47,5, en ökning från 43,8 år 1999.

<b>Ersatta dagar</b>
Ohälsotalet är ett uttryck för antal ersatta dagar per försäkrad under ett år. I ohälsotalet ingår förutom dagar ersatta med sjukpenning även dagar med rehabiliteringspenning samt förtidspension eller sjukbidrag. Dagar med sjuklön från arbetsgivaren ingår inte.Ett annat sätt att mäta ohälsan är sjukpenningtalet. Av landets 21 län ligger Östergötland på sjunde plats. Endast sex län har högre sjukpenningtal.
Sjukpenningtalet ökade kraftigt i Östergötland från 15,8 till 19,9. Den arbetsföre invånaren i Östergötland var i snitt sjukskriven fem veckor under år 2000.
Sjukpenningtalet i riket var 18,2, en ökning från 14,8 året före.
Sjukpenningtalet bygger på antalet ersatta dagar med sjukpenning från försäkringskassan. De första två veckorna med sjuklön från arbetsgivaren är inte medräknade.

<b>Orsak</b>
Vad tror nu östgötarna självaatt det ökande antalet sjukdagar beror på?
71 procent anser atti första hand stress och ökade krav på arbetspltserna orsakar.
64 procent anger att de gått till arbetet fast de varit sjuka.
36 procent har tagit ut kompledigt eller semester då de varit sjuka.
Östergötland ligger i alla delar över riksgenomsnittet..
Särskilt markant är att östgötarna tar kompledigt eller semester under sjukdom. 36 procent är klart högre än någon annanstans i landet. Rikssiffran är 22 procent. Bara Östergötland och Jämtland har tal över 30 procent, Jämtland 33 procent.
I riket har 62 procent gått till arbetet fast de varit sjuka och 69 procent anser att stress och ökade krav orsakar ökande sjukfrånvaro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om