En kvinna som tar ett gynekologiskt cellprov vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping kan få vänta upp till tolv veckor innan hon får provsvaret. I Göteborg tar samma prov åtta dagar att få svar på, i Stockholm två veckor.
Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska inte kvinnor behöva vänta längre än fyra veckor på ett cellprovsvar.
Kvalitetsmått
- Gränsen på fyra veckor sattes därför att kvinnor inte ska behöva oroa sig i onödan. Tiden är också ett kvalitetsmått som de flesta landsting håller sig till, säger Peter Strander, överläkare och verksamhetsansvarig för cervixcancerprevention vid Onkologiskt centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som också var med och tog fram underlaget till Socialstyrelsens riktlinjer.
"Ojämnt inflöde"
Ann Charlotte Mengel är verksamhetschef för patologiska kliniken vid US där även cytologin som analyserar cellproverna ligger.
- Det är inte brister i vår verksamhet som bidrar till de långa väntetiderna. Att det tar lång tid för oss att analysera proverna beror på att kvinnoklinikerna har valt att ha sina cellprovskontroller under två tioveckorsperioder. En på hösten och en på våren. Detta skapar ett ojämnt inflöde av prover som gör att det bildas långa väntetider, förklarar hon.
Oförstående
Leif Hidmark, överläkare vid Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset, ställer sig oförstående till Ann Charlotte Mengels förklaring.
- Systemet med tioveckorsmottagningar är avskaffat sedan länge och förklarar inte de långa väntetiderna, säger han.
Leif Hidmark menar istället att väntetiderna beror på dålig organisation och brister hos ledningen på patologen.
- De har en alldeles ny utrustning där de skulle kunna analysera en mängd cellprover varje dag. Dessutom är det inte bara cellproverna som dröjer - alla prov som skickas dit tar lång tid att få svar på, säger han.
Håller inte med
Inte heller Ann Josefsson som är verksamhetschef för Kvinnokliniken i Linköping tycker att Ann Charlotte Mengels förklaring håller.
- Vi har drop in-mottagning 13 veckor vår och höst. Det är en lite kortare period än vad Norrköping och Motala har. Till hösten kommer vi att förlänga öppettiderna till 20 veckor. Men att öppettiderna enbart skulle förklara de långa väntetiderna låter orimligt. I så fall borde kvinnor få sina provsvar jättesnabbt i början av året när vår mottagning är stängd, och det får de inte, säger hon.
Kvalitetssystem
I västra Sverige ingår alla cellprovsmottagningar, inklusive labratorium, i ett kvalitetssystem där de utvärderas varje år. Något som bidragit till att kvinnor får sina cellprovssvar inom loppet av två veck-or.
- Just väntetiderna på provssvaren är ett tydligt sätt att mäta kvalitet på. Långa väntetider brukar vara en tecken på att det även finns andra brister på labben, säger Peter Strander.
Skyller på US
Ditte Pehrsson Lindell, centrumchef för barn- och kvinnocentrum i Östergötland, är bekymrad över de långa väntetiderna och anser inte att patologen på US håller kvaliteten vad gäller tillgängligheten.
- Vi har framfört att vi vill se en förbättring. Men jag kommer att titta på det igen. Visst kan kvinnoklinikerna se över hur de kallar patienter, men jag tror inte att deras öppettider har så stor påverkan. Problemet är hur flödet av proverna hanteras och där är kompetensproblematiken en viktig faktor, säger Ditte Pehrsson Lindell.
Patologen har nyligen fått skarp kritik från Socialstyrelsen för brister i verksamheten. Under våren kommer det därför att utföras tillsynsbesök på patologiska kliniken.