Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landets bästa njurstensvård

Igår invigdes njurstensverksamheten på Vrinnevisjukhuset, landets modernaste, med en ny njurstenskross för fem miljoner kronor, laserbehandling och HD-teknik.

"Vi har hela konceptet. Vi har alla möjligheter här för att sönderdela stenar", säger överläkare Hanne Bek Jensen.

"Vi har hela konceptet. Vi har alla möjligheter här för att sönderdela stenar", säger överläkare Hanne Bek Jensen.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-02-26 03:00
Njurstensenheten har flyttat från Universitetssjukhuset i Linköping till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Verksamheten startade i de nya lokalerna den 7 januari. I fortsättningen ska alla östgötar och en del patienter från norra Kalmar län och Sörmland, ca 500 om året, åka till Norrköping för att ta bort njursten. Här finns toppmodern utrustning, med en nyinköpt njurstenskross.Krossande ljudvåg
- Njurstenskrossen är ett sätt slå sönder stenar i kroppen utan att öppna patienten. Det är en ljudvåg som man skickar in i patienten, en ljudvåg som slår sönder stenen, och sedan ska man kissa ut den på naturlig väg, säger överläkare Hanne Bek Jensen.Tekniken är densamma som tidigare i Linköping, men den nya apparaten kan gå två centimeter djupare, vilket gör att den kan användas för fler patienter."Alla möjligheter"
Njurstensverksamheten har också fått HD-teknik i kameror och monitorer, och en ny laserutrustning för vissa behandlingar.- Vi har hela konceptet. Vi har alla möjligheter här för att sönderdela stenar, säger Hanne Bek Jensen.Det är en dagverksamhet där patienterna kommer på morgonen och åker hem på eftermiddagen. Här arbetar sex personer. Tre har följt med flytten från Linköping.Med sedan starten
En av dem är ESVL-assistenten Annika Andersson, som varit med sedan starten 1985. Hon skulle helst ha varit kvar på US. Å andra sidan, säger hon, är det bra att allt här är samlat på ett ställe, till skillnad mot på US där njurstenspatienterna fick transporteras mellan olika plan.Att njurstensenheten skulle flytta från US till ViN är ett politiskt beslut sedan två år tillbaka och en del av den strukturomvandling som landstinget i Östergötland genomgår, med länssjukvård på ViN och högspecialiserad vård på US.- Jag känner mig väldigt nöjd med att den är färdig, att vi är på plats. Den passar i konceptet, säger Gunilla Gunnarsson, centrumchef för kirurgi- och onkologicentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om