Sedan det blev fritt fram för näringsidkare att sälja receptfria läkemedel för drygt ett år sedan har branschen exploderat. Bara i Norrköping finns det - förutom apoteken - 95 återförsäljare av receptfria läkemedel.
Trots det har kommunen - som tillsammans med Läkemedelsverket ansvarar för kontrollen och informationen kring försäljningen - endast utfört sex av 95 tillsynsbesök.
Först i september 2010 anställdes Susanne Lundström, inspektör med ansvar för bland annat tillsynen av receptfria läkemedel på socialkontorets samordnings- och tillståndsenhet.
- Vi har väl egentligen inte börjat med tillsynsarbetet ännu. De sex besök som gjorts har jag utfört i samband med andra inspektioner, säger hon.
Dröjer
Varför tillsynsarbetet dröjer - trots att försäljningen av receptfria läkemedel pågått i över ett år - beror enligt Bertil Senestad, chef för samordnings- och tillståndsenheten på en utdragen beslutsprocess.
- Först i juli förra året beslutades det i kommunfullmäktige att socialnämnden skulle svara för kontrollen. Vi föreslog då att en avgift på 3 000 kronor skulle tas ut av den som säljer receptfria läkemedel. Ärendet återremitterades för att utesluta eventuell vinst och det hela drog ut på tiden, säger han.
Den 1 februari blev det klart att avgiften skulle vara 3 000 kronor, och enligt Bertil Senestad är det först nu de kan börja göra tillsynsbesök.
- Vi anställde Susanne Lundström trots att vi inte fått klartecken från kommunfullmäktige. Nu hoppas vi att vi kan köra igång med full kraft, säger Bertil Senestad.
Bristande information
Enligt Susanne Lundström, som även är alkohol och tobaksinspektör, kommer hon ägna den första tiden åt att informera återförsäljarna om hur regelverket kring försäljningen ser ut.
- Jag kommer att dela ut blanketter, broschyrer och diskutera. Handlarna har säkert frågor och vill veta hur allting fungerar, säger hon.
Att det finns ett tydligt behov av information framgår när Folkbladet ger sig ut på stan för att tala med butiksanställda som säljer receptfria läkemedel. Flera säljare vet till exempel inte om att det är förbjudet att rekommendera ett läkemedel framför ett annat.
Bertil Senestad säger att han beklagar om säljare brutit mot lagen därför att kommunen inte informerat om regelverket tidigare.
- Vår ambition och önskan var att komma igång mycket tidigare, men eftersom det blev en politisk diskussion kunde vi inte göra så mycket. Nu är det viktigt att vi skapar en god dialog med näringsidkarna så att de blir säkra på sig själva vad gäller försäljningen av receptfria läkemedel, säger han.