82,5 procent av östgötarna från 18 år och uppåt har tagit dos ett. 73,8 procent har även hunnit få sin andra spruta.
Det är siffror som Britt Åkerlind, östgötsk smittskyddsläkare hos regionen, kunde presentera under onsdagen.
Siffrorna är höga – men inte tillräckligt höga.
Anledningen stavas den aggressiva deltavarianten som just nu plågar jordens befolkning. Under augusti steg såväl antalet smittade östgötar som antalet patienter med vårdbehov. På onsdagen var sammanlagt 23 personer inskrivna på länssjukhusen i Norrköping, Linköping och Motala.
– Helst ska vi komma upp i 90 procent fullvaccinerade innan vi kan se skillnad. Tyvärr är det så med detta aggressiva virus, menar Britt Åkerlind.
Precis som i övriga regioner är ovaccinerade i majoritet bland de sjuka.
Vilka är det då som är mest negativa till vaccination?
– Vi ser att i åldersgruppen 20-29 är det färre som tar sprutan än i andra grupper. Där är det nästan ingen längre som bokar på sig för dos ett.
I början av augusti öppnade regionen för vaccinering av 16-17-åringar.
– Jag har inte någon procentsiffra här eftersom de registrerat sig via vårdnadshavare, som säkert har bidragit till att många i den här gruppen ändå tagit dos ett.
På nätet florerar rykten om vaccinets negativa sidor. Tråkig läsning för Britt Åkerlind och hennes kolleger som hela tiden påpekat vikten av att vaccinera sig.
– Det är frustrerande. Vi som har varit med hela tiden och varit med i stormens centrum och sett de svårt sjuka med diagnostiserad covid, vi har svårt att förstå hur man resonerar, suckar hon.
Under sommaren lättades en del restriktioner och svenskarna har börjat resa utomlands igen.
– Det såg vi en effekt av nästan direkt. Många släppte på restriktionerna och nu ser vi resultatet av resor, att umgås i stora grupper och att återgå till sitt arbete, även om man kanske är lite snuvig. Jag tror det finns en utmattning i befolkningen men jag vill ändå skicka med en vädjan till alla om att hålla avstånd och fortsätta jobba hemifrån.
Regionen ser även ett misslyckande i att man inte förmått fler utlandsfödda att ta sprutan.
– Vi har gjort jättemånga insatser för att förmå och förklara varför det är så viktigt att vaccinera sig. Hos några utlandsfödda bottnar mycket i kulturella skillnader och sättet att leva. Det kan även finnas en misstro mot samhället, säger hon.