Eva-Britt Sjöberg (KD) är ordförande för andra mandatperioden i det som sedan årsskiftet heter kompetensförsörjningsnämnden. I det dåvarande styret, Kvartetten, inleddes ett förändrat arbetssätt med coachning av arbetslösa, något Sjöberg drev, med stöd även av stora delar av oppositionen. Det arbetet forsätter i det nya styret.
Trots pandemin var arbetslösheten i Norrköping i januari i år 9,1 procent, den lägsta arbetslösheten sedan 2008. Vilket innebär att Norrköping kommer närmare rikssnittet som ligger på 6,5 procent.
– Vuxenutbildningen är en del, men framför allt skulle jag vilja påstå att det vi gör inom ekonomiskt bistånd, det vi har jobbat med där, har bidragit mycket, säger Eva-Britt Sjöberg.
Det coachande arbetssättet, mot jobb eller studier, har lett till att 25 procent färre hushåll är beroende av försörjningsstöd sedan 2018, minskade kostnader med 90 miljoner kronor och minskat långtidsberoende av ekonomiskt bistånd.
– Det motiverande förhållningssättet tror jag är viktigt. Om man har hamnat i en sits där arbetslivet och livet i övrigt är jobbigt är det svårt att som individ själv våga tro på att de här möjligheterna finns, säger Roger Eklund-Åkesson (M), vice ordförande i nämnden.
Kommunen har också blivit bättre på att kostnaderna för de som av hälsoskäl inte kan jobba hamnar rätt, som sjukersättning från Försäkringskassan.
Det offensiva arbetet som gett resultat fortsätter, samtidigt som man spetsar till vuxenutbildningen ytterligare. 671 elever går i dag på olika yrkesutbildningar inom bristyrken, varav 150 på vård och omsorg.
En nyhet som startar i mars är kombinationsutbildningar, yrkesutbildning kombinerat med att man fortsätter lära sig svenska, "yrkes-sfi". Det blir 80 platser, med 20 vardera på fyra utbildningar: barn och fritid, bygg och anläggning, industriteknisk utbildning och restaurang och livsmedel.
I tuffa tider utökar nämnden möjligheten till gratis budget- och skuldrådgivning, något alla kan få.
På gång är också en ny enhet för att nå de grupper som idag står långt från arbetsmarknaden, de med hälsoproblem och språkutmaningar.
Kostnaderna för ekonomiskt bistånd, med samma antal hushåll som idag, beräknas öka med 23 miljoner i år på grund av höjda hyror och inflation.