Från 709 dygnsdoser 2012 till 2025 förra året.
Klart vanligast är läkemedlet i Västra Götaland. Per Claeson på Läkemedelsverket tror att ökningen är en naturlig följd av att fler MS-patienter blir medvetna om möjligheten att få läkemedlet.
– Det kanske inte är så konstigt att det ökar eftersom användandet började på noll, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Sedan det cannabisbaserade läkemedlet Sativex blev lagligt i Sverige 2012 har förbrukningen mer än femdubblats, enligt statistik från Socialstyrelsen. Sativex får skrivas ut till patienter med multipel skleros (MS) för behandling av muskelstelhet.
Men det finns inget som hindrar en läkare att skriva läkemedlet för andra sjukdomar, i strid mot indikationen.
– Det sker i så fall på läkarens ansvar på samma sätt som för alla läkemedel. Men en läkare som missbrukar den fria förskrivningsrätten riskerar sin legitimation, säger Per Claeson till Nyhetsbyrån Siren.
Läkemedelsverket bedömer inte i nuläget att cannabisbaserad medicin är mer problematiskt än andra narkotikaklassade läkemedel, enligt Per Claeson.
– En beroendeframkallande potential vägs alltid in, men det är det många läkemedel som har, exempelvis morfin. Cannabis skiljer inte ut sig på det sättet, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Under hela 2017 skrevs totalt 26.000 dygnsdoser Sativex ut. En dygnsdos motsvarar en patients genomsnittliga förbrukning per dag. Perioden januari-juli 2018 skrevs över 19.000 dygnsdoser ut.