Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lägger ned alla sina lägenheter för asylsökande i länet

Migrationsverket lägger nästa år ner alla sina lägenheter för asylsökande i Östergötland. Det berör 450 asylsökande i Norrköping, Valdemarsvik/Gusum och Finspång.

Migrationsverket avvecklar alla sina lägenheter för asylsökande i Östergötland nästa år.

Migrationsverket avvecklar alla sina lägenheter för asylsökande i Östergötland nästa år.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2020-11-03 14:00

Migrationsverket organiserar om sin verksamhet och koncentrerar tillfälliga lägenheter för asylsökanden och asylboenden till fem platser i landet, städer där asylärenden prövas. Det är Boden, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Bakgrunden till det här är att det kommer betydligt färre asylsökande till Sverige nu än vad det gjorde tidigare. Prognosen är nedskriven. Det är också många som har varit inskrivna väldigt länge och de har börjat komma i slutet på sin prövningsprocess, så de kommer inte heller att vara kvar. Det gör att vi behöver betydligt färre bostäder till de asylsökande, säger Eva Sowa, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping.

Vad händer då för Östergötlands del?

– Vi kommer att lägga ned de tillfälliga asylboendena i Östergötland under 2021, säger Eva Sowa.

I dag bor drygt 450 personer i de tillfälliga lägenheter man har som asylsökande i Östergötland. Migrationsverket hyr lägenheterna av olika fastighetsägare, i Norrköping, Finspång och Valdemarsvik. Till Valdemarsvik räknas också Gusum.

I Valdemarsvik/Gusum bor det 147 asylsökande i sådana här tillfälliga lägenheter, i Norrköping 32 personer och i Finspång 277 personer. Något renodlat asylboende finns inte i Östergötland.

I Valdemarsvik har planerna på att flytta väckt starka reaktioner inte minst bland barnfamiljer som rotat sig på orten, vilket SVT Nyheter Öst och NT rapporterat om.

Med 50 flyktingbarn i skolor och förskolor kan nu hela avdelningar komma att stängas med kort varsel.

– Var är mänskligheten? De på Migrationsverket ser inte de här som människor utan bara som akter, säger Nhela Ali (S), som jobbat med flyktingarna i kommunen under många år och som nu också är kommunalråd i Valdemarsvik, till SVT Nyheter Öst.

Folkbladet har också rapporterat om att många lägenheter kommer att stå tomma i Finspång när Migrationsverket lämnar, ett inkomstbortfall för fastighetsbolagen.

– Vi förstår att det kan vara tungt för de sökande att behöva flytta, men man måste komma ihåg att det här är tillfälliga bostäder som man har under tiden man söker asyl, säger Eva Sowa.

– Under asylprocessen kan man behöva flytta av olika anledningar. Är det så att man vill bo på en ort så har man dessutom möjlighet att ordna ett eget boende och lämna den adressen till oss.

Karta: Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!